credit

Boc:Guvernul lovește domeniul IT. Estompează o creștere într-un domeniu în care puteam fi sus

Primarul Emil Boc a declarat că decizia Guvernului de a tăia facilitățile angajaților din domeniul IT pune în pericol șansa României de a fi fruntașă măcar într-un domeniu, cel al inovării și IT.

”Aș vrea să atrag atenția că O decizie guvernamentală greșită poate stopa un avantaj major al României și aici mă refer industria de IT și de inovare. Eram în Guvern când am avut o discuție atât de dură cu FMI și cu Banca Mondială care cereau să eliminăm facilitățile pentru IT și am zis că nu putem să ne atingem de șansa pe care o are România să fie bună și competitivă într-un domeniu. Avem o infrastructură bună, avem a patra viteză de internet din lume și un spirit creativ. Cu o generație cu potențial în IT și în condițiile în care viitorul este digital, noi de ce să stopăm un domeniu în care putem fi buni? Actualul guvern a eliminat facilitățile și estompează o creștere într-un domeniu în care puteam fi sus”, declarat Boc.

De asemenea, primarul a ținut să precizeze că actualul Guvern a ales să lovească tocmai domeniul care produce cel mai mult.

”Dacă ne uităm la PIB-ul României cea mai mare parte este reprezentată de IT și de inovare. România poate fi un Silicon Valley al inovării și IT.  Această politică lovește în domeniul care produce cel mai mult, domeniul viitorului. Totul arată că viitorul se îndreaptă spre ceea ce înseamnă digital: economia îndreptată spre tehnologie, spre inovare. Tehnologia schimbă lumea, digitalizarea are loc în fiecare zi. Și tocmai acestui domeniu în care suntem buni dăm o lovitură de neacceptat. Cred că aceasta este partea cea mai dăunătoarea din toată revoluția fiscală”,  potrivit lui Boc.

Totodată, Boc a precizat că anunțul făcut de premier privind acordarea unor ajutoare de stat pentru firmele IT care să compenseze măsurile fiscale nu este fezabil.

”Ceea ce afirmă premierul vizavi de ajutorul de stat este o poveste deoarece nu va putea fi aplicată. Noi încă avem șansa să jucăm în Liga Campionilor în materie de inovare. Această politică greșită se va resimți în timp și la Cluj. În loc să accelerezi motoarele de dezvoltare economică, iei din combustibil și din energia de a merge mai departe”, afirmă Boc.

Clujul, centru al inovării și IT este direct afectat de deciziile luate la București, urmând să piardă astfel 20 de milioane de euro, potrivit unei analize făcute de consilierul local PNL Sabin Sărmaș.

”Pe langa cele 28 milioane de euro despre care a vorbit dl. primar Emil Boc, Clujul va mai pierde indirect alte 23 milioane de euro din cauza impactului negativ ce il va avea noul cod fiscal asupra industriei IT. Practic prin diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10% (in realitate este un transfer spre contributii) diferenta de 6% va pleca spre bugetul de stat in loc sa ramana in buzunarul IT-istilor. Bazandu-ma pe date publice am facut un calcul prezentat in imaginea de mai jos. P.S. Am considerat ca nu vor exista diminuari de salarii desi acest lucru se va intampla in IT din pacate iar acolo unde firmele vor asigura acelasi nivel al salariului net vom avea cel mai probabil o stopare a cresterilor, adica tot angajatul din IT va avea de suferit”, potrivit lui Sărmaș.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare