Boc: Clujul, primul oraș din România care va avea întreaga flota de transport în comun electrică

Primarul Emil Boc a declarat că municipalitatea dorește să urmeze exemplul celorlalte orașe europene și în viitor să înlocuiască toate mijloacele de transport în comun cu unele electrice, nepoluante. Acesta a solicitat Companiei de Transport să facă un studiu care să precizeze costurile și orizontul de timp până la care Clujul va avea doar mijloace de transport electrice.

”Avem nevoie de un oraș cât mai puțin poluant, sănătataea să ne fie protejată, direcția este spre transport ecologic. Sper să putem anunța în curând când vom avea în totalitate o flotă nepoluantă, cu mijloace de transport electrice sau hibride. Am cerut Companiei de Transport Public să facă un plan pentru că orașele europene deja au anunțat termene până când vor înlocui complet flota de autobuze, troleibuze sau tramvaie. Clujul trebuie să se pregătească pentru un asemenea demers, CTP va face un plan care va stabilit cât trebuie sa contribim in fiecare an,implicațiile economice și orizontul de timp. În luna mai putem spune când va fi Clujul pregăti pentru schimbarea flotei și ce efort financiar permite. Se va renunța la autobuzele diesel. Eu vorbesc de un orizont de timp în care ne pregătim să înlocuim treptat această flotă. Este o perspectiv multianuală așa cum marile orașe și-au propus, Londra și-a propus 2022, Seul 2021. Londra și-a propus să aibă și flota de taximetre schimbată. Am cerut Companiei de Transport să facă un studiu serios, să ne spună ce înseamnă costuri și care e orizontul de timp”, potrivit primarului Emil Boc.

Primele 11 autobuze electrice vor ajunge în Cluj-Napoca în luna mai, dar municipalitatea intenționează să achiziționeze 40 de autobuze electrice.

Se lucrează în paralel la amenajarea stațiilor de încărcare pentru autobuzele electrice. Sunt două tipuri de stații, lente și rapide. Este o premieră în Cluj-Napoca și în România. Conform contractului primele 11 autobuze electrice ajung în luna mai în Cluj-Napoca. Vor fi amplasate validatoare, se vor testa stațiile de încărcare și apoi le vom avea in circulație. Dorim să achiziționăm 40 de autobuze electrice”, a declarat Boc.

Primarul merge chiar și mai departe și se gândește și la momentul în care toate taximetrele vor fi electrice. Pentru a veni în ajutorul celor care își achiziționează autoturisme electrice, primăria va amenaja două stații de încărcare.

E important să gândim în această direcție, Clujul va fi primul oraș din România care va avea întreaga flota de transport în comun electrică sau hibrid. Nu am discutat cu firmele de taxi, dar după ce rezolvpm problema cu transportul în comun voi discuta cu fimele de taxi să își propună și ele înclouirea mașinilor. Primăria va achiziționa trei mașini electrice, cu subevențiii de la bugetul de stat. Vom amenaja două stații de încărcare, puse la dispoziție gratuit, pentru a veni în intampinarea celor care doresc să iși achizitioneze mașini electrice. Obiectivul este ca flota de transport public a orașului, intr-un orizont de timp rezonabil să fie electrică. Azi, când e plin de rable noi vorbim de tranpsort electric, trebuie să vorbim de directia corecta, adoptată de marile orase europene. Acestea fac tot ce le stă in putinta să crească calitatea vietii, transport nepoluant, sptaii pietonale și spatii verzi”, a menționat Emil Boc.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare