Birocrația blochează de șase ani construirea parkingului Hașdeu

Protocolul dintre Primăria Cluj-Napoca și Universitatea Babeș Bolyai în vederea construirii parkingului Hașdeu a fost încheiat în luna februarie 2012. De atunci și până în prezent, abia zilele trecute s-a reușit semnarea contractului pentru faza de proiectare. Acest proiect a fost blocat de contestațiile făcute de diverse firme care nu au câștigat licitația.

”Parkingul Hașdeu a fost demarat în 26 fenruarie 2012. Atunci s-a semnat protocolul de asociere cu UBB. Aniversăm șase ani. De atunci până astăzi, din cauza constestațiilor am făcut doar anumite lucrări. Înițial am organizat o licitație de proiectare câștigată de o anumită firmă care a făcut un PUD și trebuia să facă proiectul. Respectiva firmă nu a mai vrut să facă proiectul deoarece și-a dat seama că a licitat la un preț prea mic. Nu a intrat în insolvență, dar a spus că nu mai poate face partea de proiectare. A trebui să reluăm licitația pentru proiectare. Astfel, în anul 2014 după ce am făcut nenumărate notificări primului proiectant am reluat licitația. Au fost depuse 9 oferte pentru această lucrare, foarte multe și e foarte bine. De atunci ne judecăm, suntem la SNCS cu aceste contestații. Din nefericire, de șase ani batem pasul pe loc, abia zilele trecute am reușit să avem o decizie finală de la SNCS prin care am putut să dăm ordinul de începere a lucrărilor de proiectare. Practic noi acuma am realizat partea de licitațiue pentru proiectare. Cei care nu au câștigat licitația mai au încă un termen în care se pot adresa instanței. Legal noi avem voie de încheiem acest contract de proiectare. Dacă vor merge la instanță și le vor da câștig de cuază, atunci ce s-a făcut până atunci e bun făcut, dar trebuie reluată procedura de licitație”,  a declarat viceprimarul DanTarcea.

Cu astfel de probleme se confruntă toate primăriile din țară și singura soluție este modificarea legii achiziției publice.

S-au făcut tot felul de modificări în ceea ce privește achizițiile publice care nu au rezolvat problema. Cred că problema este la București. Ar fi trebuit să ia consultați de la achiziții din cele mai mari orașe din România. Toate primăriile se confruntă cu această problemă. Dacă ar fi consultat acești specialiști și i-ar fi întrebat cum se poate face să fie mai ușor dar și legal, care sunt problemele și de ce sunt termene atât de lungi, ar fi rezolvat problemele. Nu este normal ca timp de șase ani să fim doar în faza de proiectare”, potrivit lui Tarcea

Viitorul parking va fi construit în incinta Complexului studențesc Hașdeu. Parkingul va avea o capacitate de 320 de locuri. Din totalul acestor locuri, 238 vor fi destinate studenților. valoarea proiectului potrivit studiului de fezabilitate se ridică la suma de 25,5 milioane de lei.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare