abonamente hartie

Bandă dedicată transportului în comun pe Moților, în luna august. Urmează Titulescu și Observatorului

Primarul Emil Boc a declarat că se va continua banda dedicată transportului în comun pe axa Mărăști-Mănăștur. Astfel, banda dedicată de pe strada Moților va fi implementată în luna august.

”La fel ca și anul trecut, benzile dedicate transportului în comun de pe strada Moților vor fi implementate în vară. Ne propunem luna august, când e perioada cea mai ușoară de circulație. Atunci putem să facem simulările și să facem corecturi dacă e necesar. În luna aprilie, mai, iunie, vom avea dezbateri publice, vom avea simulări, vom avea discuții pe marginea celor trei variante care vor fi puse pe site-ul primăriei săptămâna viitoare. Vor fi culese părerile și opiniile oamenilor, vom organiza dezbateri publice după care decizia pe care o vom lua în luna iunie va fi implementată pe parcursul lunilor viitoare. Luna august este ce mai realxantă din punct de vedere a circulației, dar este și timp să se obișnuiască lumea până la începutul lunii septembrie când începe școala cu noul sistem de trafic. Acesta este graficul pe care l-am stabilit”, a declarat Boc.

Pentru anul următor, primăria Cluj-Napoca are în lucru implementarea benzilor dedicate pe strada Nicolae Titulescu din Gheorgheni și pe strada Observatorului din Zorilor. Odată cu acest demers se vor elimina parcările de pe stradă, vor fi demolate garajele și vor fi amenajate parkinguri sau locuri noi de parcare.

Deja am dat în lucru două alte rute importante, Titulescu, direcția centru-Iulius Mall, o zonă importantă li vizibilă. Așteptăm soluțiile specialiștilor pentru mașinile parcate. În Zorilor, pe Observatorului, este posibil să implementăm o bandă dedicată dacă renunțăm la mașinile parcate. Așa vom ajunge să desființăm garajele, cu aceste priorități. În momentul când pui bandă dedicată pe Titulescu vor dispărea toate garajele din zona Gheorgheni, deoarece vor trebui create locuri noi de parcare și există un argument legal pentru a trece la acest demers. Demolarea garajelor nu se poate face deodată în tot orașul, ci treptat, cu o informare prealabilă, din timp a oamenilor să știe. Unde deja sunt parkingurile în construcție se pregătesc deja somațiile, unde sunt garaje ilegale, cum sunt cele din Mînăștur de pe Brateș, s-au dat deja somațiile pentru ca în 3 luni de zile să fie demolate. Toate garajeșe, exceptând cele subterane, au fost construite cu autorizații pe care este menționat regim provizoriu. Când municipalitatea are rezolvată problema proprietății, nu mai sunt revendicări, și are proiect de modernizare cu o somație prealabilă, 3-6 luni, se demolează. Dacă proprietarul refuză, primăria realizează demolarea și apoi îi impută deținătorului de garaj banii”, potrivit lui Boc.

În ceea ce privește accesul taximetriștilor pe banda dedicată, se așteaptă avizul comisiei de circulație, dar primarul a declarat că susține acest demers.

Legea îți permite să iei sau să lași un client. Nu au voie să circule constant pe banda dedicată. Nu pot să staționeze pe banda dedicată. Eu suțin această propunere, dar comisia de circulație nu a dat avizul. Va veni și momentul când taximetriștii vor putea circula și ei pe banda dedicată. La un an de implementarea benzii dedicate, care va fi în august, putem să discutăm în comisia de circulație. Ceea ce se va întâmpla în oraș în continuare este încurajarea transportului în comun alternativ mașinii. Construim un oraș pentru oameni, cu spații pietonale, cu terase moderne. Noi am făcut demersuri de a lua de la traficul rutier și de a da pietonilor. Calitatea vieții nu va crește prin supraaglomerare, sau prin aducerea de mașini suprlimentare în centru„ a declarat Boc.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare