Avocatul Poporului atacă Ordonanța de Urgență la CCR

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că va ridica excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență prin care a fost modificat Codul Penal.

”Am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a OUG. Aceasta va pleca spre CCR. Câteva dintre aspectele pe care le-am avut in vedere. Îi mulțumesc domnului președinte pentru precizarea făcută despre existența unui precedent. Am constatat că avem în mod indiscutabil calitatea procesuală activă de a ridica excepția de neconstituționalitate”, a declarat Ciorbea

În legăturile cu criticile de neconstituționalitate, Avocatul Poporului a menționat câteva aspecte importante.

Am constatat neîndeplinirea cerințelor referitoare la existenta urgenței și a cadrului excepțional care sa permite adoptarea unei astfel de OUG. Guvernul menționează în nota de fundamentare că este necesară implementarea unei directive a UE. Verificând directiva am constat ca termenul este 1 aprilie 2018, este un termen suficient de lung pentru a  putea fi dezbătută această chestiune în Parlament pe baza unui proiect de lege.

În legătură cu acel abuz în serviciu mult discutat. Este adevărat că avem bine-cunoscuta decizie a CCR si prin această Ordonanță de Urgență s-a ținut seama de cerințele formulate în decizia CCR, dar în OUG se face trimitere și la vătămarea gravă,  a intereselor legitime a unei persoane fizice sau juridice. Guvernul nu definește în cuprinsul OUG ce înseamnă această vătămare gravă, apărând astfel un element de incertitudine.

În OUG se spune că suntem în prezenta abuzului în serviciu doar dacă avem de-a face o încălcare a legii stricto-sens, respectiv încălcarea unei legi sau a unei Ordonanțe de Urgență. Din diversele decizii luate de CCR reiese în mod clar că trebuie avută în vedere acepțiunea largă a noțiunii de lege, adică încălcarea unor Hotărâri de Guvern, Ordin de ministru, Hotărâri de consilii județene sau locale A limita abuzul in serviciu doar la încălcarea legii si a Ordonanțelor si a nu ne referi la celelalte acte normative înseamnă a scoate de sub incidența legii penale activitatea întregii administrații locale din România.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii