Audierea publică „Regionalizarea României – între pericole şi oportunităţi” a avut loc astăzi în Aula Facultăţii de Ştiinţele Economice şi Gesiunea Afacerilor.
Evenimentul a fost organizat de Coaliţia 52, FSEGA din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai şi Academia de Advocacy.
“Guvernul a iniţiat un amplu proces concomitent de regionalizare şi descentralizare a României. Acest proces se află într-o etapă de conceptualizare şi fundamentare, în căutarea criteriilor care să faciliteze conturarea alternativelor viabile de regionalizare…” au declarat organizatorii.
Audierea este o procedură de consultare prin care orice structură de interese, de la autoritate publică, ONG-uri, coaliţii, alianţe, organisme sau organizaţii îşi pot aduce contribuţia transparentă în actul decizional al politicilor publice.
De altfel, evenimentul a oferit un cadru riguros şi eficace de colectare a unui numar considerabil de opinii care au fost prezentate în cadrul audierii.
“Avem peste 200 de depoziţii scrise, primite din toată ţara, pentru că acţiunea este la nivel de ţară. Dintre cei 200 şi-au exprimat dorinţa de a vorbi 23 de martori…” declară Iosif Pop, lider regional Coaliţia 52, preşedintele Consiliului Local Civic, Cluj-Napoca.
Printre martorii care şi-au susţinut depoziţiile se numărau 5 primari, 5 reprezentanţi al Consiliilor Judeţene, 2 deputaţi, 6 reprezentanţi al Autorităţilor Locale.
“Regionalizarea României prezintă perspective, mize şi oportunităţi reale, istorice pentru fiecare cetăţean, dar şi provocări pe măsură”, informează organizatorii.
Printre argumentele care susțin nevoia de regionalizare a României, conform sintezei Comisiei de Experți a audierii publice din noiembrie 2012 au fost menţionate:
- stimularea și susținerea dezvoltării economice, în general, respectiv reducerea decalajelor economice inter-județene și inter-regionale;
- eficientizarea procesului decizional public și, implicit, o mai bună gestionare a resurselor publice, precum și a tuturor resurselor disponibile, în general, prin: reducerea costurilor și a birocrației în sistemul administrativ public, corelarea deciziilor publice cu nevoi și probleme specifice, precum și cu oportunități de dezvoltare specifice, diferite și diverse de la o regiune la alta, necesitatea susținerii și chiar a accelerării descentralizării din multiple puncte de vedere, transparentizarea actului decizional public și o mai mare și mai bună accesibilitate la informații de interes public;
- creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, corelat cu o mai eficientă și eficace utilizare a acestor fonduri, prin posibilitatea integrării proiectelor mici, disparate la nivel local, în proiecte strategice, de anvergură la nivel regional;
- nevoia de identificare identitară, precum și nevoia de notorietate a regiunilor, esențiale pentru întărirea spiritului de apartenență, încredere și solidaritate a populației.
Comisia de experţi a fost formată din Vasile Surd, Prof. Univ. dr. emerit al Facultăţii de Geografie din Cluj-Napoca, Vasile Dâncu, Preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), Dorel Şandor, consultant independent, Şerban Ţigănaş, Preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, Simona Fiţ, consultant în transparenţa decizională, Academia de Advocacy.
Ionela Romaniuc
Asa mai merge!