Au fost împărțiți banii pentru primării. Alocări mai mari pentru primarii PNL și UDMR

Consiliul județean Cluj s-a întrunit în ședință extraordinară pentru a aloca primăriilor din județ sumele de bani provenite din cota de 20% din impozitul pe venit și din sume defalcate din TVA.

”Am organizat această ședință extraordinară înaintea ședinței ordinare în care va fi discutat bugetul propriu. Există presiune din partea primăriilor pentru a-și putea a aproba  bugetul. Erau cereri făcute din timp, și toate grupurile politice au dorit alocarea banilor pentru autoritățile locale”, Alin Tișe.

Opoziția cere criterii mai transparente pentru alocarea banilor

Ca în fiecare an, alocarea acestor bani s-a făcut cu discuții, având în vedere că fiecare grup politic încearcă să ofere sume de bani mai mari pentru localitățile cu primari aparținând grupului politic pe care îl reprezintă.

Consilierii PSD, reprezentând opoziția, au menționat că nu este moral să fie așa mari discrepanțe între localități, și au solicitat ca pe viitor să fie alte criterii de alocare a banilor.

”Dacă ajungem la un numitor comun putem aloca acești bani pe alte criterii. Această formulă a fost acceptată de toată lumea și a funcționat cu succes. Dacă există o dorință de a găsi o altă formulă agreată de toate grupurile politice suntem deschiși. Este o chestiune mult mai profundă, dacă schimbăm această formulă ce criterii adoptăm? Prioritizarea a aproape imposibil de făcut. Fiecare comună are proiecte și pentru fiecare, proiectele lor au prioritate zero”, a explicat președintele CJ Cluj, Alin Tișe

Investiții suplimentare pentru compensare

”Propun să implementăm proiecte, să compensăm această discrepanță dintre sume, să egalizăm susținerea dezvoltării tuturor localităților. Se poate rezolva și propun să analizați obiectiv secțiunea de dezvoltare și să intervenim compensator”, a fost propunerea consilierului PSD Sălățioan.

În replică, Alin Tișe e explicat faptul că și Guvernul ar putea să echilibreze aceste alocări, însă Clujul a primit puțini bani pentru drumurile județene, comparativ cu alte județe.

”O parte dintre comunități vor beneficia mai  mult de fondurile pentru reabilitarea drumurilor județene, în comunele unde drumurile județene sunt foarte importante. Poate exista astfel o compensare în ceea ce privește investițiile, locuitorii din acele comunități fiind principalii beneficiari. La nivel național sunt județe mult mai mici, care au primit mai mulți bani pentru drumuri. Să echilibreze alocările, sau cel puțin proiectele comunităților locale să meargă mai departe”, a explicat Alin Tișe Tișe

”Discrepanțele între comune nu au fost atât de mari niciodată. În ceea ce privește alocările de la nivel național, dacă se face o analiză, cele mai mari sume de bani sunt în această zonă. Toate lucrările mari de infrastructură sunt în zona Clujului”, a ținut să precizeze Remus Lăpușan.

Comunele cu primari PNL și UDMR, alocări mai mari

Dincolo de orice discuție, consilierii PSD par să aibă dreptate, cele mai mari alocări fiind făcute localităților cu primari PNL și UDMR, cele două formațiuni având majoritate în Consiliul județean.

Dintre orașe, Câmpia Turzii a primit ce mai mare sumă, 1.137.000 lei, urmată de Huedin 1.037.000, ambele localități având primari PNL.

Dintre localitățile rurale cele mai mari alocări merg către localitățile cu primari UDMR, aproximativ 700.000 lei: Buza (UDMR), Izvorul Crișului (UDMR), Moldovenești (UDMR),  Mihai Viteazu (UDMR), Savadisla (UDMR), Sic (independent), Sâncraiu (UDMR), Suatu (UDMR), Unguraș (UDMR).

Urmează apoi localitățile cu primari PNL care primesc fiecae alocări de aproximativ 540 de mii de lei. În timp ce pentru localitățile cu primari PSD, exceptând orașele, sumele se învârt în jurul valorii de 350.000 lei.

PSD a acuzat o împărțire politică a banilor

Ulterior ședinței de consiliu, PSD a transmis un comunicat de presă în care își exprima nemulțumirea față de modul în care au fost împărțiți banii. Asta deși au auvut posibilitatea  să facă amendamente în ședință. Singurul amendament a fost făcut de către Remus Lăpușan și a fost aprobat.

Alin Tișe a ținut să precizeze ulterior că sumele de bani au fost alocate după discuții cu liderii tuturor formațiunilor politice, toți fiind de acord cu aceste alocări. S-a declarat surprins de poziția publică luată ulterior de PSD în condițiile în care consilierii județeni au făcut un singur amendament, și acela aprobat.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii