Atenție, clujeni! Deșeurile vegetale se ridică separat de cele menajere

Primăria Cluj-Napoca a încheiat un contract pentru ridicarea deșeurilor vegetale, însă prea puține asociații de proprietari au aflat acest lucru, astfel că aceste deșeuri ajung tot la ghena comună. Ulterior urmează un blocaj deoarece firmele de salubritate nu le mai ridică iar acesta zac acolo până când firma responsabilă cu ridicarea loc află de ele.

Un operator doar pentru deșeurile vegetale

City-managerul orașului, Gheorghe Șururbau, a precizat că municipalitatea a încheiat un contract cu o firmă care să ridice doar deșeurile vegetale.

”Este perioada în care asociațiile de proprietari efectuează acțiuni de toaletare a arborilor și de curățire a spațiilor verzi. Important este că am hotărât să atribuim acest serviciul RADP-ului. Aceștia se ocupă deja de întreținerea spațiilor verzi. Am încheiat o licitație pentru transportul deșeurilor vegetale, anterior acestea erau ridicate de firmele de salubritate. Astfel deșeurilor se colectau amestecat și apăreau problemele la depunerea în rampă. Acum, având această firmă care transportă strict deșeurile vegetale, facem o rugăminte către asociațiile de proprietari ca după executarea toaletării arborilor deșeurile vegetale să nu le mai depoziteze la punctele gospodărești ci să caute un loc accesibil, cu acces auto și să anunțe la primărie. Firma care se ocupă de aceste deșeuri va veni, le va ridica și le va depozita la rampa dânșilor”, a declarat Șuruabaru.

Rampele comune, blocate de aceste deșeuri

Deoarece mulți clujeni nu sunt informați, continuă să arunce deșeurile vegetale la rampele comune, de acolo însă firmele de salubritate nu le mai ridică.

”În continuare sunt persoane care depozitează aceste deșeuri la rampele comune. Este un război între firmele care ridică deșeurile menajere și firma care ridica deșeurile vegetale. De multe ori nu se știe cine trebuie să le ridice. Această este o problemă foarte mare, deoarece se observă de multe ori la punctele gospodărești, fiind amestecate  deșeurile vegetale cu cele menajere, rămân până când se decide cine trebuie să le ridice. În acest moment intervenim și îi trimitem să le ridice, urmând ca la rampă de depozitare să se selecteze aceste deșeuri. Ca și capacitate nu a ajuns încă la 50%. Rampa funcționează, se face selecția deșeurilor, se valorifică ceea ce se poate. Încă un an sau doi vom putea depozita acolo deșeurile menajare”, a declarat Șurubaru.

Asociațiile de proprietari nu știu că este o firmă care ridică doar deșeuri vegetale

Informația că există un operator care se ocupă doar de deșeurile vegetale nu a ajuns toate asociațiile de proprietari, astfel că este nevoie de o informare mai bună din partea municipalității.

” Aş dori să va rog dacă puteţi găsi o soluţie pentru colectarea deşeurilor vegetale provenite din curţile şi grădinile noastre şi care nu sunt deşeuri menajere şi nici nu se încadrează în vreo categorie ce se poate recicla gen metal , plastic , hârtie , sticlă. Este vorba de iarbă , buruieni , crenguţe , frunze , etc care rezultă din lucrările specifice din fiecare primăvară până toamna târziu. Dacă s-ar putea organiza o rampă , un container undeva în cartier sau chiar mai departe unde să putem duce sacii cu aceste deşeuri şi numai deşeuri vegetale , eu m-aş bucură şi cred că ar fi o soluţie bună aşa cum am văzut în Germania unde există locuri special amenajate şi de unde , periodic , resturile vegetale sunt ridicate de firmele de profil”, este solicitarea unui clujean

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii