depozitului neconform

Alin Tișe: Alunecările de la Pata Rât pot pune în pericol centura

Președintele Consiliului județean, Alin Tișe, a menționat că a solicitat declanșarea stării de alertă la Pata Rât deoarece alunecarea gunoaielor s-a accentuat și poate pune în pericol centura Vâlcele Apahida.

”Dacă nu exista levigatul rampa veche ar fi fost închisă. Termenul de închidere este martie anul viitor. Ministrul Mediului nu știa aceste lucru, că noi nu suntem în proces de infrigement, deoarece Comisia Europeană ne-a dat acest termen. Am cerut starea de alertă ca urmare a studiilor geo dispuse de prefectură. Măsurile solicitate de Comitetul pentru Situații de Urgență au fost urmate întocmai de noi. Într-o lună stația de osmoză va fi montată, dar situația este complicată deoarece nu există curent și avem nevoie de teren unde să amplasăm această stație. Poluarea continuă datorită faptului că s-a acumulat mai mult cantitate de apă prin stingerea incendiului de la rampa primăriei, alunecarea este mult mai accentuată. Apa poate determina o alunecare accentuată către centură. Poluarea crește, deoarece odată ce crește cantitatea de apă crește și cantitatea de levigat. Dacă urmăm procedurile administrative există riscul iminent de a avea alunecări pe centură”, a declarat Tișe.

Potrivit lui Tișe în acest moment ar fi nevoie de intre pe un teren privat pentru a monta stația de osmoză. În cazul declanșării stării de alertă se poate intra pe terenul privat în regim de urgență, până vor fi identificați proprietarii.

”În acest moment trebuie să intrăm cu stația de levigat pe un teren privat. Nu știm cine sunt proprietarii terenului pentru că levigatul curge în mai multe direcții. Nu este o situație ce poate fi rezolvată din birou. Dacă se declara starea de alertă vom putea trece în regim de urgență la implementarea măsurilor. Trebuie să mergem cu aceste proceduri, poluarea crește, levigatul crește, este pusă în pericol centura. Alunecarea reprezintă acum o treime din corpul de gunoaie. Nu putem interveni cu un canal colector pentru că nu ne aparține terenul. Nu putem intra pe un teren privat, e nevoie să identificăm proprietarul, să închiriem, să cumpărăm sau să expropiem. Nu avem teren în zona unde este levigatul. Trebuie să mutăm o parte din acest gunoi pe un alt amplasament pentru a descoperi la ce adâncime avem acele pungi de gunoi în rampă, dar nu avem teren lângă rampă, este un teren privat. Trebuie să luăm o cantitate de gunoi să nu mai avem presiune, este un alt motiv care ne putem în pericol aplicarea măsurilor stabilite de studiu geo. Problema rampei nu este doar a Consiliului județean Cluj și a lui Alin Tișe. Este o problemă a județului, toate autoritățile trebuie să înțeleagă această situație. Este o responsabilitate comună. Comitetul pentru situații de Urgență sper să înțeleagă această situație și să sprijine aceste măsuri”, a declarat Tișe.

Alin Tișe a declarat că apa de la ultimele incendii de la rampa Primăriei au favorizat această alunecări deoarece au existat acumulări de apă în straturile de jos ale rampei.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii