ALDE: România poate ajunge a șaptea putere economică prin susținerea capitalului românesc

Programul economic ALDE are ca scop, pe termen lung, creșterea potențialului și performanței economiei românești, precum și identificarea resurselor necesare. În centrul politicilor promovate de ALDE stau capitalul autohton și întreprinzătorul român, a cărui inițiativă trebuie să se manifeste liber, într-un mediu economic concurențial, lipsit de ambiguități și de constrângeri arbitrare.

Călin Popescu Tăriceanu, copreședintele ALDE, a declarat că obiectivul principal al formațiunii pe care o conduce este ca România să ajungă a șaptea putere economică din Europa.

”Suntem a 7-a ţară ca mărime după populaţie şi suprafaţă, a 17-a ca mărime a PIB-ului şi a 27-a ca putere de cumpărare. Adică, penultima cea mai săracă ţară din Europa. Noi avem o anumită viziune şi viziunea mea e de dezvoltare economică, care să permită României să ajungă a 7-a putere economică a Europei. Cred în potențialul tării mele si a capacității poporului românesc de a se ridica. Actualii politicieni au o viziune îngustă și dispute pe subiecte derizorii, irelevante. Cetățenii așteaptă oameni care sunt angajați pentru binele țării și al societății. La noi voința politica înseamnă sa ne scoatem pălăria in fata străinilor”, a declarat Tăriceanu

O propunere pe care ALDE o va susține este modificarea criteriilor de acordare a ajutorului de stat pentru firme, astfel încât și companiile mici să poate beneficia de acest ajutor.

”Autoritățile române sunt însărcinate cu întocmirea caietelor de sarcini, acestea fiind realizate cu dedicație pentru multinaționalele străine. În ceea ce privește ajutoarele de stat de la Ministerul Finanțelor, lista este alcătuită doar din companii străine. Nu se gândesc sa dea ajutor și companiilor românești. Plafonul minimal este 100 de milioane de euro. Ajutorul de stat trebuie stratificat pe mai multe niveluri astfel încât si firmele românești mai mici să poată avea acces. Pentru ALDE, din prima zi când vom ajunge la guvernare, sprijinirea capitalului românesc va fi una din prioritățile noastre. Firmele românești vor avea sprijin din partea noastră în viitorul guvern. Îi vom ajuta cu toate pârghiile pe care le avem la dispoziție, începând cu achizițiile publice locale și centrale care vor trebui să fie făcute cu precădere de la firmele românești și pentru produse românești. Nu putem să rămânem o țară care să fie furnizoare de mână de lucru ieftină și să importam produse manufacturate în țările dezvoltate. Trebuie să sprijinim industria românească și să folosim și alte pârghii cum este ajutorul de stat”, a declarat copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu

Tăriceanu a declarat că pentru o creștere economică și pentru o economie puternică este nevoie să fie sprijinit capitalul românesc.

”Ceea ce eu urmăresc să fac şi să transmit cetăţenilor este că ALDE are o certă viziune despre cum trebuie să fie viitorul României. Această viziune se bazează pe o dezvoltare economică susţinută de investiţii şi de sprijinirea capitalului autohton. De asemenea, condamn modul regretabil in care o serie de întreprinderi romanești sunt urmărite pentru a fi distruse, iar în schimb sunt preferate firmele străine si capitalul străin. Instituții de forță ale statului contribuie la acest demers. Avem firme românești care au capacitatea tehnică de a realiza produse competitive, dar se cumpără cu rea voință produse străine. Noi dăm prioritate produselor străine neglijând capitalul românesc. Dacă nu vom avea firme românești puternice, în perioada de criză capitalul străin pleacă si rămânem o țara marginală. Fără o economie puternică nu vom avea o voce puternică la nivel european”, a declarat Tăriceanu

Viziunile economice ale ALDE sunt împărtășite și de candidatul ALDE Cluj, pentru Camera Deputaților, președintele ALDE Dej, Vicențiu Știr, cel care vine și cu o serie de propuneri în acest sens.

vicentiu-stir

”Sunt inginer, sunt om de afaceri, sunt manager. Dar, mai presus de toate, sunt om, întru-totul asemănător concetățenilor mei. Capitalul românesc are nevoie de o politică protecționistă, curentul acesta devenind din ce mai pregnant la nivelul tuturor statelor europene și nu numai. Producătorul român, are nevoie de sprijin și protecție. Garantul acestora este ALDE. De aceea am spus să votăm certitudini, pentru că Guvernul Tăriceanu a crescut economia cu 7,4 procente, ceea ce a dus la creșterea salariilor și pensiilor. De aceea spunem să se voteze ALDE; pentru că există o certitudine”, a declarat candidatul ALDE Cluj pentru Camera Deputaților, Vicențiu Știr

Una dintre propunerile susținute die Vicențiu Știr este diferențiere a companiilor deținute de stat care realizează profit, de cele care realizează pierderi.

”Candidat ALDE Cluj pentru Camera Deputaților, propun o diferențiere a companiilor deținute de stat care realizează profit, de cele care realizează pierderi. La ora actuală, în ceea ce privește disciplina financiară, toate companiile de stat se supun aceleiași Ordonanțe, respectiv ordonanța 26/2013, privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară. Propun să se elimine condiționarea prevederilor ordonanței 26/2013, deoarece societățile care realizează profit sunt analizate în același mod ca și societățile ce înregistrează pierderi. Doresc ca firmele care au profit să fie scoase de sub incidența Ordonanței 26/2013. Practic, indiferent de profitul realizat, fondul de salarii este stabilit prin legea anuală a bugetului de stat și nu se realizează nicio diferențiere între companiile care realizează profit și cele care au pierderi”, Potrivit Ordonanței 26/2013, anual, prin legea bugetului de stat se stabilesc obiective de politica salariala pe baza cărora operatorii economici fundamentează indicatorii din bugetele de venituri si cheltuieli”, a declarat Vicențiu Știr

O altă propunere a lui Vicențiu Știr, importantă pentru zona Dej, este înfiinţarea Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Dej.

”Unul dintre proiectele mele importante este înfiinţarea Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Dej (AOAD), organizație care ar fi benefică atât pentru locuitori, cât şi pentru angajatori. Prin această asociaţie vreau că fiecare lucrare, fiecare investiţie sau fiecare dezvoltare a Dejului să fie discutată cu aceștia, iar respectiva lucrare să poată fi contractată și cu firme din Dej. Vreau să încercăm să nu apelăm la firme din afară, ci să dezvoltăm cu firme locale. Avem aici oameni competenţi care pot să realizeze orice lucrare care să contribuie la dezvoltarea Dejului. Ne-am propus să investim mai mult în oamenii de afaceri locali. Odată ce investim, odată ce le acordăm facilităţi oamenilor de afaceri, aceasta înseamnă mai mulţi bani la buget, locuri de muncă şi creşterea economiei şi a puterii de cumpărare în Dej”, a declarat Știr.

Obiectivele cantitative ale strategiei economice a ALDE 2016 – 2020

O creștere medie anuală de cel puțin 5% a PIB.

Un număr de peste 5 milioane de locuri de muncă (cu cca

500.000 mai mult decât în prezent) care să-l depășească pe cel al pensionarilor de asigurări sociale

Investiții publice de peste 6% din PIB

Investiții străine de peste 5 miliarde de euro anual

Rată a investițiilor de 30% din PIB

Creșterea corespunzătoare a veniturilor populației

În anul 2020, salariul mediu net poate ajunge la 3000 de lei și pensia medie la 1.500 lei

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii