A fost finalizată expertiza de la Pata Rât. CJ Cluj are soluțiile și poate interveni pentru a stopa poluarea

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Președintele Consiliului județean Alin Tișe a declarat azi că a fost primită expertiza de la Pata Rât și că vor fi luate măsuri pentru a rezolva situația de acolo. Tișe este nemulțumit că din cauza faptului că Prefectura a decis să pune bețe în roate nu au putut fi luate măsuri mai repede și situația de la Pata Rât s-a agravat.

”Am cerut de două ori declararea unei stări de alertă ca urmare a unei situații de maximă urgență, alunecarea de teren și poluarea. Prefectura și o parte din Deconcentrate au refuzat să instituie această stare de alertă, ulterior am primit o adresă că situația nu este o urgență, intervenția se poate face într-o procedură normală care poate dura mul. S-a dorit întârzierea respectivelor măsuri. Acum toată lumea vede că este o stare de alertă așa cum eu am afirmat încă din septembrie. Ce am cerut atunci se demonstrează că avem dreptate, dacă se intervenea în regim de urgență nu mai exista levigatul în aceiași cantitate. Ni s-a refuzat această stare de alertă, chiar dacă Ministrul a afirmat că este risc major de poluare și trebuie luate măsuri. Noi am dat drumul la expertiză și odată ce am primit-o am trimis-o la toate instituțiile abilitate”, a declarat Alin Tișe.

Alin Tișe este hotărât să recupereze banii cheltuiți suplimentar de la instituțiile care se fac vinovate de această situație.

”Nu mai cer stare de alertă pentru că ne pierdem timpul. De două luni de certăm, îi vom da în judecată dacă vom constata că nu și-au îndeplinit atribuțiile. Nu trebuie să pună bețe în roate consiliul județean. Dacă ne vor sabota în continuare vom face plângeri penale. Vom încerca să recuperăm sumele de la instituțiile care considerăm că sunt vinovate de această stare pentru că nu ne-au lăsat să intervenim la timp. Am dorit să nu mai stau după expertiză, am dorit să intervenim imediat cu stația de osmoză inversă”, amenință Tișe.

Potrivit expertizei, această poluare este o poluare accidentală datorată alunecării de teren accidentale. În acest caz de poluare accidentală se impun măsuri de urgență.   Prin expertiza respectivă s-au stabilit măsuri pentru a elimina apa cu levigat și pentru a stabiliza versantul și a finaliza închiderea.

”Soluția a fost trimisă la Apele Române pentru avizul necesar. Constructorul așteaptă ordinul de începere a lucrărilor. Acest levigat va trebui preluat prin pompe, cu o motopompă din amonte în aval și dus către două bazine de decantare ce se vor construi în aval de depozitul de gunoi. În aceste două bazine levigatul va fi decantat, Apele Române vor monitoriza acest procedeu. Din primul bazin va trece în al doilea bazin unde Compania de Apă prin procedeu chimic va decontamina întreg levigatul, după care va fi vărsat în cea mai apropiată canalizare și apoi în stația de epurare a Companiei de Apă. Începând de mâine vom face lucrări de stabilire a șanțurilor, a pompelor și a celor două bazine de 1000 mc. Nu avem terenuri, dar vom merge pe decizii de expropiere”, a menționat Tișe.

O serie de clujeni care dețin terenuri pe care se află gunoi și pe care nu le pot folosi niciodată vor primi bani de la Consiliul județean.

”Începem să lucrăm la baza depozitului, fiind teren care ține de depozit. În paralele expertul ne indică topograficele care trebuie expropiate și va exista o hotărâre de îndată pentru a demara procedurile de expropiere. Aceste terenuri nu au fost folosite niciodată de proprietari. Nu știu cum au fost puse în posesie. Vor lua bani pentru terenuri unde se află gunoaie. Vom stabili o valoare, dacă vor considera că este prea mică au varianta instanței”, a declarat Tișe.

Consiliul județean se va ocupa de închiderea întregii cantități de gunoi, chiar dacă există gunoaie suplimentare pe o suprafața de 2 hectare.

”Vom finaliza și închiderea rampei. Noi trebuie să o închidem, dar se știe că toate gunoaiele din județ au fost depuse acolo. Avem un munte mai mare de gunoi și ca să nu mai fie nevoie de alte expropieri am vrut să încercăm închiderea pe 18 hectare. Expertiza menționează că trebuie făcută închiderea pe amplasamentul unde este. Trebuie închis pe o suprafață de 20-21 de hectare. Mediul spune că se poate revizui acordul de Mediu și va trebui să facem expropieri pentru acest gunoi suplimentar”, a menționat Tișe.

Alin Tișe a specificat și faptul că a cerut un punct de vedere de la Compania de drumuri care a menționat că levigatul nu pune în pericol centura.v

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău