80 de milioane de euro, bani europeni pentru drumurile din județul Cluj

Președintele Consiliului județean, Alin Tișe, a anunțat că intituția pe care o conduce a obținut o finanțare de 80 de milioane de euro pentru două sectoare de drumuri județene.

”Sunt trei proiecte care vizează două sectoare de drumuri județene foarte importante pe Programul Operațional Sectorial 2014-2020. Aceste finanțări sunt importante pentru județul Cluj deoarece odată ce primim această finanțare nu mai cheltuim bani din bugetul propriu, respectiv din creditul contractat încă de anul trecut. Discutăm de 73 de kilometri de drumuri județene cu o valoare de 80 de milioane de euro. Gândiți-vă că bugetul județului Cluj este de aproximativ 100  de milioane de euro pe an, dintre care 20 de milioane sunt pentru investiții restul sunt bani pentru asistența socială, investiții la Aeroport și TETAROM sau Compania de Apă. Acești bani pe care noi îi primim, aproape 80 de milioane de euro reprezintă bugetul nostru de investiții pentru tot mandatul, de patru ani. Acești bani reprezintă un pas important în dezvoltarea județului și mă bucur că munca noastră de doi ani a dat rezultate, întrucât am avut mari probleme în a întabula aceste drumuri, a elimina suprapunerile de întabulări. A fost o muncă infernală timp de doi ani. În final am reușit să obținem această finanțare europeană. Drumurile sunt parte a unui proiect pe regiune. Drumurile care încep în județul Cluj se continuă practic în județul vecin. Este vorba de o reabilitare totală, de la fundație până la stratul de asfalt, șanțuri, rigole, inclusiv stații de autobuz”, potrivit lui Alin Tișe.

Cele două tronsoane traversează județul iar drumul Apuseni va pune în valoare o zonă turistică importantă a județului.

”Avem traseul Apuseni, e vorba de drumul județean care începe de la Lacul Floroiu, Valea Drăganului care coboară înspre Lunca Vișagului și Tranișu de acolo parcurge o bucată de traseu în comuna Săcuieu și se duce până la drumul național european din Ciucea spre Oradea.  Este un drum de 25 de kilometri cu o valoare de aproximativ 34 de milioane de euro, iar termenul de realizare este 2017-2020. Cel de-al doilea sector de drum începe de la Așchileu la limita cu județul Sălaj, trece prin Așchileul Mare, Așchileul Mic, Fodora, traversează comuna Vultureni, apoi comuna Borșa și ajunge în Bonțida la drumul european care merge de la Cluj la Dej. Cu alte cuvinte vine de la limita cu Sălajul, traversează o parte a județului și iese la drumul spre Gherla Dej. Acest tronson are o valoare de 16 milioane de euro. Din Bonțida merge spre comuna Jucu, localitatea Gădălin și apoi spre comuna Căianu, localitatea Căianu Vamă și iese la drumul spre Mociu, apoi intră în localitatea Vaida-Cămăraș spre Palatca apoi în comuna Geaca. Acest drum parcurge șase comune și 10 sate. Este un drum cu o lungime de 41 de kilometri cu o valoare de 28 de milioane de euro”, a declarat Tișe.

Datorită acestor proiecte Consiliul județean va avea posibilitatea să finanțeze din creditul contractat alte sectoare de drumuri care acum vor fi acoperite de proiectul pe fonduri europene.

”Ne bucurăm că am câștigat acest proiect. Luni se va semna contractul la București. Ulterior vom vedea dacă licitația se poate face pe tronsoane pentru a putea lucra în paralel. Noi am contractat anul trecut un credit de 50 de milioane de euro. Am cheltuit doar o parte din acești bani, o sumă foarte mică deoarece nu am reușit să demarăm drumul spre Mărișel și spre Recea Cristur. Anul viitor vom începe încă din martie pentru ca am rezolvat toate problemele tehnice. O parte din aceste drumuri care trebuiau finanțate din credit, vor fi finanțate din bani europeni și atunci noi lista de drumuri o vom putea modifica și vom adăuga sectoare noi de drumuri”, a completat Tișe.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare