FOTO. O firmă spaniolă cu proiecte în întreaga lume va face Centrul Integrat de Transplant din Cluj, primul de acest fel din România

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

44 de proiecte au fost depuse în cadrul concursului internațional de soluții Centrul Integrat de Transplant (CIT) Cluj-Napoca. Câştigătoare a fost declarată o firmă de arhitectură din Spania, în asociere cu o cunoscută casă clujeană, scrie Ziua de Cluj.

Concursul de soluții pentru CIT a fost câștigat de Pinearq SLP, în asociere cu Dico și Țigănaș Birou de Proiectare, contractul având o valoare de 3,25 milioane de euro. Arhitectul Alberto de Pineda Alvarez este autorul principal al proiectului.

Coautori sunt arhitecții Jenica Craiu, Alexandra Demetriu, Șerban Tigănaș, Alexandrina Kiss, iar colaboratori, arhitecții Giovanna Pomo, Bogdan Dragomir, Maria Buiga. De menţionat este faptul că arhitecţii spanioli sunt familiari cu domeniul medical, realizând proiecte de anvergură în acest domeniu în Barcelona, Bari, Doha, Hamburg, Port-Au-Prince, Viena, Geneva, Panama sau Punta Arenas. 

Juriul concursului a fost format din arhitecții Claudiu Salanță – arhitect șef al Consiliul Județean Cluj, Ștefan Bâlici, Oana Gavriliu, Dirk D’herde, Andrei Șerbescu, dr. Andrei Leșan, dr. Peter Jaksch. Membrii supleanți ai juriului sunt dr. Alexandru Coman și arhitectul Silviu Aldea.

„Proiectul oferă un răspuns foarte profesionist, oferind o rezolvare adecvată amplasamentului dificil. Acesta oferă o imagine onestă a programului de arhitectură și oferă cea mai bună integrare a parcului în relație cu centru de transplant. Peisajul străbate holul transparent al clădirii, iar etajele superioare se bucură de priveliști generoase ale orașului ”, a declarat președintele juriului, Oana Gavriliu.

Aceasta a mai spus că proiectul realizează cea mai eficientă utilizare a spațiului din acest concurs. „Blocul operator este foarte bine organizat, cu circuite curate și murdare clar separate, și permite flexibilitatea în utilizarea paturilor. Parterul este foarte deschis și accesibil, latura sudică este alocată ambulatoriului, iar cea estică este destinată pentru studenți și cercetare”, a explicat președintele juriului.

Autorii au decis să amplaseze toată terapia intensivă pe un singur nivel, la etajul unu al clădirii. „Din punct de vedere funcțional și clinic, amplasarea terapiei intensive la acest nivel este cea mai bună opțiune pentru acest departament”. CIT va face parte din structura Spitalului Clinic Județean de Urgență și este un proiect al CJ Cluj.

„Putem spune, fără teama de a exagera, că asistăm la un moment istoric al transplantului de organe în România. Intenția de a construi la Cluj singurul CIT din țară și din această parte a Europei prinde din ce în ce mai mult contur și va deveni, cât de curând, o realitate.

Am întreaga convingere că reputații specialiști care au examinat în detaliu cele 44 de proiecte depuse și documentațiile aferente au luat cea mai bună decizie și că echipa câștigătoare va reuși, astfel, să creeze un centru de excelență în domeniul chirurgiei, ce va aduce numeroase beneficii atât pacienților care vor avea nevoie de serviciile acestuia, cât și corpului medical clujean”, a declarat Alin Tişe, preşedintele CJ.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău