42 de străzi din Cluj-Napoca vor intra în proces de modernizare

Viceprimarul Dan Tarcea a declarat că primăria Cluj-Napoca va derula un proiect pentru modernizarea străzilor din municipiu. În acest proiect sunt cuprinse 42 de străzi din tot orașul.

”Municipalitatea are un proiect pentru asfaltarea a 42 de străzi. Suntem în faza de obținere a autorizațiilor de construire, am început încă de anul trecut din toamnă acest proces. O parte dintre aceste străzi au fost cadastrate. Prioritar vir fi străzile din zona centrală: Nuferilor, Cișmigiu și Arani Janos, deoarece sunt o zonă din Parcul Central și ne dorim ca toată această zonă să fie modernizată. Mergem apoi cu modernizarea străzilor în cartiere. Avem străzi din cartierul Mănăștur, Zorilor, Dâmbul Rotund, Gruia. parctic 42 de străzi din tot orașul vor intra anul acesta în proces de modernizare. O parte dintre acestea vor fi modernizate etapizat, nu le putem face toate deodată. Pentru unele este mai ușor de obținut autorizația de construire, pentru altele este mai greu, dar important este că am început încă de anul trecut și primele autorizații de construire le vom avea la începutul lunii mai, astfel încât atunci când vremea ne va permite să putem începe modernizarea lor”, a declarat Tarcea.

O problemă cu care  se confruntă nu doar municipalitatea clujeană ci este o problemă la nivel național, este faptul că sunt situații în care companiile de apă, gaz sau curent, intervin pe străzi proaspăt modernizate și acestea trebuie refăcute. Viceprimarul a specificat că sunt discuții cu toate companiile, se încearcă fazarea lucrărilor astfel încât să nu se mai intervină pe o stradă proaspăt modernizată.

Pe de altă parte, avem o reală problemă cu refacerea străzilor în urma lucrărilor companiilor de gaz, apă sau curent. Sunt foarte multe cedări, conductele sunt foarte vechi și chiar după ce facem modernizarea străzilor pot să apară diverse situații de urgență, unde aceste companii trebuie să intervină. Încă de anul trecut am solicitat regiilor de pe raza municipiului să ne dea o listă de priorități de investiții astfel încât noi să ne putem faza investițiile. Dacă au în proiect să schimbe conducta de pe o stradă, noi se începem modernizarea după ce respectiva companie a intervenit. Orice intervenție ulterioară pe o stradă nou modernizată se dă cu un aviz cu refacere ulterioră a străzii. Practic nu vom mai avea petece, doar dacă avem situații de urgență. Conductele nu se vor defecta toate deodată, nu au ajuns la o maturitate astfel încât toate companiile să schimbe în același timp toate țevile și conductele. Degeaba au intervenții cei de la apa și gaz, dacă nu au intervenții și cei de la curent pentru că rețeaua lor este încă funcțională. Dacă ar fi fost schimbate toate acum 20 de ani și să fie schimbate toate acum, am fi putut ține cont de acest aspect. Încercăm să ne fazăm investițiile astfel încât să nu mai intervenim pe străzi să le spargem a doua și a trei oară”, a menționat Tarcea.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare