Boc oferă asigurări că problema gunoaielor de pe Someș a fost rezolvată

Sistemul de colectare plutitori amenajat de Primăria Cluj-Napoca pe râul Someș a intrat în faza finală de recepție. Stăvilarul special a fost amplasat în zona ștrandului Sun din cartierul Grigorescu pentru a colecta deșeurile plutitoare care vin din amonte, una dintre cele mai importante cauze ale poluării râului pe raza municipiului.

”Sistemul de colectare de deșeuri plutitoare a fost supus unei etape de teste și îmbunătățiri, fiind o premieră în țara noastră.  Deșeurile astfel colectate sunt preluate periodic de primărie prin compania de salubritate. Amenajarea include iluminat cu panouri foto-voltaice și cameră de supraveghere alimentată de asemenea cu energie solară. Primăria Cluj-Napoca continuă să monitorizeze sistemul și colaborează în continuare cu Apele Române pentru a oferi clujenilor un mediu cât mai plăcut, un Someș cât mai curat”, potrivit primarului Emil Boc.

Baraj plutitor pentru a opri gunoaiele

Poluarea cursurilor de apă cu plutitori, în special flacoane de plastic dar și cârpe, sau alte deșeuri, s-a amplificat în paralel cu producerea unor cantități tot mai mari de astfel de materiale, dar și pe fondul dezinteresului populației de a menține cursurile de apă cât mai curate. Fenomenul este și mai deranjant după trecerea viiturilor, vegetația existentă pe maluri reținând corpurile plutitoare, fiind aproape imposibilă îndepărtarea acestora. Din păcate nu cei care poluează sunt afectați de această situație, ci comunitățile situate în aval. Singura posibilitate de a diminua acest fenomen  o constituie reținerea poluanților, prin construcții/elemente plutitoare amenajate la intrarea în localități și evacuarea acestor poluanți.

Pentru râul Someșul Mic, s-a propus varianta unui ”baraj plutitor”. Acesta va fi funcțional în perioadele anului în care Someșul nu este înghețat. Acest baraj reprezintă de fapt un furtun de plastic cu diametrul de 60 de cm, umplut cu aer sub presiune, care reține plutitorii și îi ghidează, grație forței curentului de apă, către malul drept. Mai este nevoie de un sistem mecanic care permite lansarea între cele două maluri a tubului, transferul acestuia către malul drept pentru a fi curățat periodic, un sistem autonom de iluminat, un sistem de supraveghere video.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii