Cum vor fi cheltuiți banii din bugetul Clujului în 2017?

Primăria Cluj-Napoca a organizat o dezbaterea publică privind proiectul de buget al Municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2017. 

Doar câțiva cetățeni au fost interesați să participe și să își exprime părerea despre cum ar vrea să fie cheltuiți banii lor. Principalele domenii spre care se vor îndrepta banii în 2017 sunt educație și infrastructură.

”Principalele priorități strategice ale bugetului sunt în număr de patru. Planificarea multianuală a proiectului conform Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Cluj-Napoca. Conceptul în jurul căreia întreaga strategie creionată este conceptul de calitatea vieții. Clujul este un oraș de referință în România și în centrul și estul Europei din perspectiva calității vieții. Prin calitatea vieții înțelegem toate componentele care afectează direct sau indirect cetățeanul: de la calitatea infrastructurii, a educației, a sănătății, calitatea mediului și a comunicării dintre administrație și cetățean, dintre administrație și mediul de afaceri. Toate aceste componente țin de calitatea vieții și evident capacitatea de a avea un oraș dinamic, cu multiple evenimente, așa cum spun tinerii, în care nu te plictisești niciodată. Bugetul vizează menţinerea facilităţilor privind investiţiile şi locurile de muncă în Municipiul Cluj-Napoca. Clujul este un puternic centru de dezvoltare economică, axa centrală fiind Universitatea, cu un puternic accent pe cercetare, dezvoltare și IT, consolidându-și statutul de centru al inovării, dar și cu o componentă de producție industrială care nu trebuie abandonată, continuând cu celelalte ramuri adiacente. Înainte de a împărți ceva trebuie să produci, iar bugetul are mecanismele prin care să asigure pe de o parte, investiții, locuri de muncă, facilități pentru parcurile industriale, facilități pentru cei care realizează clădiri verzi. O prioritate actuală a Clujul este cea legată de decongestionarea traficului cu două paliere importante: palierul național și cel local. Din combinarea celor două paliere vom avea soluții  pentru o problemă majoră a fiecărui clujean: traficul”, a menționat primarul Emil Boc.

200 de milioane de euro pentru componenta de funcționare

Bugetul Clujului are o valoare de 300 milioane de euro din care aproape 200 de milioane de euro reprezintă bugetul de funcționare și bugetul de dezvoltare 98 de milioane de euro.

Din totalul bugetului de funcționare componenta de educație reprezintă peste 33%. 15% merge pe transport și străzi, 11% pentru asistență socială, autorități publice și cheltuieli 12%.

”O pătrime din banii clujenilor sunt alocați pe educație. În ceea ce privește componenta de burse sumele sunt în creștere începând cu 2013, de la 7 milioane de lei am ajuns la 11 milioane de lei în 2017. Pentru noi educația reprezintă o prioritate concretizată în sume reale. În ceea ce privește gratuitățile la transportul în comun pentru elevi, în 2016 am avut 10 milioane de lei, aproximativ aceiași sumă este alocată și în 2017 pentru a asigura transportul la școală. În privința investițiilor în componenta educațională va fi construită o creșă pe strada Donath, începerea unei creșe noi pe Grigore Alexandrescu, modernizarea creșei de pe Septimiu Albini și dotări pentru creșe în valoare de 400 de mii de lei”, a menționat edilul.

În ceea ce privește sănătatea a crescut bugetul cu 22% și se concretizează în investițiile de la cabinetele medicale școlare și la Spitalul clinic municipal. O bună parte din creșterea se datorează creșterii cheltuielilor cu salariile.

”Pentru investiții la Spitalul Municipal a fost alocată suma de 3,2 milioane lei și 4 milioane de lei pentru modernizare. Dorim să facem din Spitalul Municipal un spital de referință din România”, a declarat Boc.

98 de milioane de euro pentru dezvoltare

În ceea ce privește bugetul de dezvoltare, o componentă importantă de 38% este pentru transport și străzi (infrastructură și transport în comun), 31% pentru dezvoltare publică, servicii, locuințe sociale, componenta de protecția mediului 43%.

Transportul în comun, prioritate strategică

Bugetul alocat pentru transportul în comun este de 39 de milioane de lei la care se adaugă autobuzele electrice în valoare de 30 de milioane de lei. În 2017-2018 se are în vedere achiziționarea a 10 autobuze electrice și 50 de autobuze clasice, 8 troleibuze și 16 garnituri de tramvaie. În privința gratuităților pentru transportul în comun, aceasta se ridică la 13 milioane de lei.

În ceea ce privește infrastructura generală suma alocată este de 132 de milioane de lei. Din aceștia va fi finalizată Piața Unirii, Podul Traian. Începerea unor lucrări importante pentru modernizarea străzilor cum ar fi: Drumul Sfântul Ion, Islazului, Lombului, Fânațelor, Regele Ferdinand, Cuza Vodă, sensurile giratorii (Islazului-Mehedinți-Mogoșoaia, Brâncuși-Fagului-Romulus Ladea, Brâncuși-Măceșului-Trifoiului, Calea Turzii-Mihai Românul).

În 2017 vor fi demarate concursuri de soluții pentru Cetățuie, strada Mihail Kogălniceanu și Someșul, reabilitarea clădirilor istorice. Este în lucru tema de concurs pentru Piața Lucian Blaga- Napoca, ansamblul din centrul istoric al Clujului.

17 milioane de lei pentru parkinguri

În 2017 va fi finalizat parkingul de pe Negoiu, prin regândirea contractului cu o firmă din consorțiul câștigător. De asemenea, este în licitație parkingul din Hașdeu, în proiectare parkingul de pe Primăverii 20. Sunt și alte parkinguri aflate în diverse stadii de pregătire: Primăverii, Mogoșoaia, Azuga, Trotușului sau Gheorghe Dima.

În ceea ce privește infrastructura sportivă se va realiza extinderea Sălii Polivalente și va fi demarat proiectul pentru un patinoar în Parcul Central.

Principalele priorităţi pentru anul 2017 sunt următoarele:
 1. Demararea unui nou program multianual de modernizare a infrastructurii rutiere care să cuprindă şi străzile din noile extinderi ale oraşului.
 2. Introducerea în circulaţie a 8 noi troleibuze şi achiziţia publică a altor mijloace de transport în comun noi: 50 de autobuze, 6 garnituri de tramvai şi 10 autobuze electrice.
 3. Crearea de benzi dedicate pentru transportul în comun pe axa est-vest, între Bulevardul 21 Decembrie 1989 şi Calea Moţilor.
 4. Menţinerea gratuităţilor la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi.
 5. Finalizarea unui parking suprateran şi începerea lucrărilor de construcţie la cel puţin 3 noi parkinguri.
 6. Pentru cartiere curate, se vor iniţia lucrările de amenajare a primelor 40 de platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere.
 7. Atragerea de finanţări europene pentru reabilitarea termică a cel puţin 30 de noi blocuri.
 8. Finalizarea etapei a doua a reabilitării Pieţei Unirii şi pietonalizarea laturii de vest.
 9. Dezvoltarea unui sistem public de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, bolnave, vulnerabile sau singure.
 10. Deschiderea unei creşe pe str. Donath nr. 238, începerea construcţiei unei creşe pe str. Gr. Alexandrescu nr. 47A şi modernizarea creşei de pe Septimiu Albini nr. 91.
 11. Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse sau programul „Şcoală după şcoală”.
 12. Extinderea capacităţii Sălii Polivalente la peste 9.300 de locuri, urmând să găzduim Campionatele Europene de Gimnastică şi o grupă a Campionatului European de Baschet Masculin.
 13. Susţinerea activităţilor culturale, sportive şi religioase din municipiu cel puţin la nivelul anului anterior. În anul 2017 începem implementarea programului cultural derulat de Casa Municipală de Cultură şi de Asociaţia „Centrul Cultural Clujean”.
 14. Digitalizarea activităţii administraţiei. Orașul nostru va fi gazda celui mai important eveniment internaţional în domeniul inovării susținut de Comisia Europeană, Conferinţa „Open Innovation 2.0”.
 15. Amenajarea a 3 noi parcuri pentru câinii cu stăpân şi extinderea Centrului destinat câinilor comunitari de pe strada Bobâlnei.
 16. Realizarea unui patinoar artificial în Parcul Central „Simion Bărnuţiu”.
Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii