apartamente

Boc nu renunță la cartierul destinat tinerilor, din Borhanci

Realizarea cartierului Brohanci, destinat tinerilor clujeni revine în actualitate și în acest an. Acesta este un proiect pe care primarul Emil Boc pare să își dorească să îl îndeplinească. În acest moment, potrivit edilului se refac Planurile Urbanistice Zonale.

”Suntem la faza lămuririi unor etape procedurale. Există o diferență de viziune față de cea a proiectanților PUG. În acest moment se refac PUZ-urile pentru cartierul Borhanci. Obiectivul este realizarea de case pentru clujeni”, a declarat primarul Emil Boc

Cartier pentru tineri prin concesionarea unor parcele de teren

Municipalitatea a realizat un studiu de oportunitate privind dezvoltarea zonei Borhanci. Astfel, se dorește realizare unui cartier de locuințe destinat tinerilor. Astfel, municipalitatea va concesiona terenul unor familii care doresc să își construiască o casă.

În contextul actual, accesul persoanelor la o locuință este relativ restricționat. Creșterea prețului pentru construcția de locuințe de pe piața clujeană, precum și retrocedarea caselor naționalizate a dus la o creștere semnificativă a numărului de cereri de locuințe la nivelul Primăriei Cluj-Napoca. În acest moment soluții de rezolvare a lipsei de locuințe există doar pentru un număr scăzut de cazuri sociale și de locuințe ANL.

Acest proiect se adresează segmentului de populație cu vârsta mai mare de 35 de ani (care nu se mai încadrează în proiectul ANL din cauza condiției restrictive raportat la vârstă) care dispune de venituri proprii dar nu la un nivel care să asigure accesarea pieței imobiliare/ de creditare.

Blocuri de locuințe în parteneriat cu un investitor privat

Pe lângă partea de concesionare a parcelelor de teren, municipalitatea dorește să realizeze locuințe sociale dar și locuințe pentru cei care nu își permit să-și construiască o casă.

Având în vedere situația actuală și necesitatea asigurării unui fond de locuințe se impune îmbunătățirea mecanismelor de construire a locuințelor prin atragerea capitalului privat, având în vedere faptul că fondurile de la bugetul local sunt insuficiente.

Proiectanții PUG, sceptici în ceea ce privește dezvoltarea zonei Borhanci

Proiectanții PUG au încadrat zona Borhanci ca și teren agricol, însă municipalitatea solicitat modificare încadrării în zonă de locuit, așa cum fusese încadrată în vechiul PUG.

Opinia comunicată de proiectant este că schimbarea PUG-ului pentru niște nevoi de dezvoltare incerte nu este rezonabil. Acest teren a avut de-a lungul timpului destinații multiple: Cartierul Tineretului, Poligonul de la Sfântul Ion, parc fotovoltaic.

Destinația terenurilor în cauză a fost stabilită în concordanță cu principiile dezvoltării durabile, ale conservării și protejării mediului, în condițiile nevoilor de dezvoltare ale municipiului. În cazul unei nevoi reale de dezvoltare, Primăria poate oricând să elaboreze un PUZ prin care să schimbe destinația terenului în concordanță cu nevoile orașului.

 

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii