Monumentele din Cluj-Napoca vor fi iluminate

Primăria Cluj-Napoca a lansat o licitație pentru realizarea unui Master Plan de iluminat arhitectural a obiectivelor cu valoare de patrimoniu.

Prezentul proiect va fi parte integrantă a unei strategii a autorității administrative publice locale, prin care se dorește punerea în valoare a construcțiilor de importanță locală din spațiul public și accentuarea unor evenimente, locale, urbane, naționale și a sărbătorilor legale și religioase prin implementarea unui sistem de iluminat arhitectural concretizat într-un Master Plan. Se urmărește implementarea unui sistem de iluminat arhitectural, cu aparate de iluminat și tehnologii de ultimă oră, ci eficiență energetică ridicată, care să accentueze valoare monumentelor și să le integreze în peisajul urban, pe fondul respectării normelor de protejare și integrare a acestora în peisajul și contextul urban.

Prin implementarea acestui proiect se dorește creșterea gradului de atractivitate urbană a spațiului publicului nocturn, în egală măsură pentru turiști și cetățeni

Prevederile Master Planului vor analiza în ce măsură sistemul de iluminat arhitectural influențează factori precum ambianța, identitatea, siguranța, orientarea și promovarea spațiului public și vor propune măsuri concrete de creșterii a calității acestora.  De asemenea, Master Planul va conține recomandări pentru iluminatul public stradal în zonele cu potențial arhitectural. Totodată se vor formula recomandări pentru împodobirea orașului cu sistem de iluminat festiv în anumite perioade ale anului.

Master Planul va cuprinde și o ierarhizare a monumentelor ce se pot ilumina, luându-se în calcul criterii precum regimul juridic al monumentului, soluția tehnică posibilă, preț. De asemenea, vor fi analizate soluțiile de iluminat arhitectural existente și se vor face propuneri pentru menținerea/îmbunătățirea acestora.

Pe lista posibilelor monumente se regăsesc: Clădirea Primăriei, Bastionul Croitorilor, Turnul Pompierilor, Biserica Sfântul Mihail, Biserica Franciscană, Catedrala Ortodoxă, Teatrul Național, Muzeul Farmaciei, Casa Matei Corvin, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, Sinagoga, Cetățuia, Biserica Romano-Catolica, Muzeul Etnografic, Parcul Etnografic, Muzeul Național de Artă, Biserica Piariștilor, Biserica Reformată-Calvină, Clădirea Universității Babeș-Bolyai, Palatul Prefecturii, Biserica Romano-Catolică Sf Pentru și Pavel, Parcul central, Ruinele romane, Obeliscul Carolina, Monumentul Memorandiștilor, Statuia Lupa Capitolina, Statuia lui Sf Gheoroghe ucigând balaurul, Monumentul Glorie ostașului român, Statuia Baba Novac, Monumentul Stâlpii împușcați, Ansamblul monumental Matei Corvin, Grup sanctuar ”Școala Ardeleană” , statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu.

Iluminat modernizat cu fonduri elvețiene

Primarul Emil Boc a semnat contractul de finanțare în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, Obiectivul 1 al Ariei de concentrare 4 – Îmbunătăţirea mediului înconjurător, prin care ne propunem modernizarea iluminatului interior pentru 2 clădiri ale Primăriei Cluj-Napoca, dar şi iluminatul public stradal pentru un număr de 22 de străzi.

 În cadrul acestui proiect vor fi înlocuite 1094 aparate de iluminat în interior şi 1358 aparate de iluminat public.

„Acest proiect ne-a permis să realizăm investiții semnificative pentru a reduce consumul și poluarea mediului înconjurător, fără a fi nevoiți să apelăm la bugetul local, pentru că fondurile nerambursabile elvețiene sunt puse la dispoziția comunităților din Europa tocmai pentru a stimula luarea de măsuri care să reducă consumurile energetice excesive”, a explicat primarul Emil Boc. „Practic, consumul va scădea cu circa 42-44% și astfel vom putea realiza în viitor economii la costurile de întreținere ale muncipalității, de aproximativ 65000 euro/an”, a mai spus primarul Emil Boc.

Bugetul total al proiectului este de 1.888.235 franci elvețieni incluzând T.V.A. (echivalentul a 8.023.110,515 lei), din care 1.605.000 franci elvețieni (echivalentul a 6.819.645,00 lei) reprezintă suma nerambursabilă solicitată în cadrul programului, iar 283.235  franci elvețieni (echivalentul a 1.203.465,515 lei) reprezintă co-finanțarea în procent de 15% de la bugetul local. Cursul valutar CHF – RON luat în calcul pentru determinarea valorii în lei, este cursul BNR valabil la data de 26 iunie 2015, data iniţierii acordului, respectiv  1 CHF = 4,2490 RON.

            Clădirile care bor beneficia de aceste investiții sunt

            – Calea Moţilor nr. 3-5-7 (inclusiv clădirea anexă aferentă parking-ului, situată în curtea interioară);

            – Piaţa Unirii nr. 1-2

Cele 22 de străzi sunt: B-dul 21 Decembrie 1989, Aurel Vlaicu, Bogdan P. Haşdeu, Calea Floreşti, Calea Manăştur, Observatorului, Constantin Brâncuşi, Gheorghe Marinescu, Ilie Măcelaru, Ion Popescu Voiteşti, Izlazului, Louis Pasteur, Mioriţei, Moldovei, Nicolae Titulescu, Nod N, Piaţa 1 Mai, Donath, Piaţa Marăşti, Piaţa Mihai Viteazu, Primăverii, Regele Ferdinand.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii