klaus iohannis

Iohannis, indignat de acțiunea Avocatului Poporului

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României a susținut o conferință de presă pentru a prezenta poziția președintelui Iohannis la decizia Avocatului Poporului de a a sesiza CCR privind neconstituţionalitatea art. 2 din legea 90/2001, care nu îi permite lui Liviu Dragnea să fie membru al Guvernului din cauza condamnării definitive cu suspendare.

Președintele României este indignat de acțiunea din această dimineață a Avocatului Poporului, o acțiune cu un unic beneficiar. În același timp, Președintele României este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului dorește să devină util noii majorități politice, printr-un demers care apără dreptul persoanelor condamnate penal de a ne conduce.

În 2001, România era într-un plin proces de integrare în Uniunea Europeană și în NATO. Vă amintiți demersurile din perioada respectivă. Atunci a fost adoptată o lege prin care persoanele condamnate penal nu mai aveau dreptul să fie miniștri, respectiv Prim-miniștri.

În 16 ani, nimeni, niciodată, nu a considerat că este o problemă acest criteriu de moralitate pentru viața politică din România. În 16 ani, Avocatul Poporului, indiferent de numele persoanei care a ocupat această funcție, nu a considerat că textul legii reprezintă probleme pentru drepturile și libertățile cetățenești.

Drept urmare, această lege, în acest interval lung, nu a fost contestată, pentru că, până la urmă, este în interesul tuturor ca societatea să fie condusă de persoane integre.

Aș vrea să fac acum referire la câteva texte din Constituția României, texte care sunt foarte importante în acest context. Mai întâi, aș vrea să vorbesc despre articolul 58, alineatul 1 din Constituția României. Este vorba despre rolul Avocatului Poporului. Ce ne spune acest articol? Rolul Avocatului Poporului este cel de a apăra drepturile și libertățile persoanelor fizice. Strădaniile unei persoane condamnate penal de a deveni Premier nu intră în agenda Avocatului Poporului, nu ar trebui să se afle printre obiectivele Avocatului Poporului.

Să mergem mai departe și să consultăm din nou textul Constituției României. De această dată, vă invit să ne uităm la articolul 16, alineatul 3 din aceeași Constituție a României, care ne spune că funcțiile și demnitățile publice se exercită în condițiile legii. Cu alte cuvinte, nu trebuie să fii un expert în chestiuni de legislație ca să înțelegi că legea fundamentală vorbește și despre alte criterii prin care o persoană poate să ajungă să ocupă o astfel de demnitate. Chiar indică și recomandă legiuitorului să stabilească astfel de criterii.

Președintele României, așa cum știți, de foarte multe ori a subliniat că este foarte important să avem legi clare, dar, în contextul pe care l-am prezentat aici, în fața dumneavoastră, se pune o altă problemă.

Drept urmare, Președintele României trage un semnal de alarmă, pentru că toți românii trebuie să înțeleagă cât de periculos este un astfel de demers. Practic, prin demersul Avocatului Poporului, se poate deschide poarta condamnaților penali să ajungă să ne conducă, să ocupe funcții înalte în stat.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii