Boc stabilește un obiectiv pentru viitorul Guvern: centura metropolitană a Clujului

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a exprimat așteptările pe care le are de la viitorul Guvern la României și speranța că cel mai important proiect pentru Cluj, centura metropolitană va fi o prioritate pentru viitorul executiv.

Primarul Emil Boc așteaptă de la noul Guvern să susțină financiar Clujul, în special partea de infrastructură, deoarece Cluj-Napoca contribuie semnificativ la bugetul național, dar nu primește înapoi pe măsura contribuției.

”Circulația și traficul sunt probleme esențiale pentru Cluj și vor fi un obiectiv fundamental al Guvernării 2016-2020 indiferent cine va fi la Palatul Victoria, indiferent ce partid politic va avea majoritate, deși noi sperăm să fie Dacian Cioloș, deoarece cunoaște bine problemele Clujului și a întregii zone. Traficul în zona Clujului nu mai este o chestiune locală, este o problemă la nivel național. Clujul este pe locul 4-5 în topul contributorilor la bugetul național. Banii de la Cluj merg la bugetul național și ajută țară să își rezolve problemele. Dar în clasamentul banilor care se întorc de la București, Clujul este pe poziția 35-36 . Am avut argumente în perioada când am fost la guvernare când afirmam că municipiul Cluj-Napoca nu trebuie să cerșească niciun leu, ci doar să primească o bună parte din ceea ce i se cuvine. La fel și acum, în perioada 2016-2020, Clujul nu trebuie să fie avantajat, trebuie doar să îi se recunoască locul pe care îl are la prosperitatea națională. Iar pentru a putea produce în continuare mult pentru țară trebuie rezolvate problemele care nu țin de competența locală sau județeană. Din nefericire în ultimii patru ani nu s-a terminat nici măcar un milimetru de autostradă sau de centură ocolitoare care să ne ajute să decongestionăm traficul. Guvernele PSD nu au pus accent pe investiții, au pus accent pe consum pentru a câștiga imagine publică. Consumul este într-adevăr foarte important, dar nu poate fi menținut dacă nu este susținut din spate de creștere economica, investiții și locuri de muncă”, a declarat primarul Emil Boc în cadrul emisiunii online Știri de Cluj LIVE.

Centura metropolitană, prioritatea zero

Emil Boc a explicat că prioritatea zero pentru Cluj este centura metropolitană, proiect esențial pentru continuarea dezvoltării municipiului.

”Din nefericire, în ultimii patru ani nu am avut gata nici o parte din autostradă care să ne ajute să ne dezvoltăm. Clujul a trecut de partea în care a scos traficul greu din oraș prin autostradă și centura Vâlcele-Apahida. Clujul este singurul oraș din România a cărui populație a fost în continuă creștere. Este un magnet pentru dezvoltarea economică. Astfel că prioritatea zero de nivel național este centura metropolitană a Clujului, ce vizează partea de sud a orașului. Centura metropolitană are traseul: Nodul de autostradă de la A3, pe malul Someșului 8,3 km până la Cora, de acolo este un pasaj suprateran peste DN1 până pe strada Bucium, la capătul liniei de tramvai, de acolo începe Centura de sud a Clujului prin Făget, traversează Calea Turzii, prin spate pe la Iulius Mall, pe la Selgros până în Apahida și se conturează legătura cu centura Vâlcele-Apahida. Sunt peste 38 de kilometri, o valoare a investiției de 100 de milioane de euro. Partea bună este că am reușit măcar să o includem în planul de finanțare din fonduri europene 2016-2020.  Dar pentru Cluj nu totuna dacă lucrările încep în 2019, în 2020, sau în 2017. De aceea, șansa unui Guvern care să cunoască problemele Transilvaniei este că poate să înțeleagă importanța strategică a acestei centuri. Ulterior această centură va avea ramificații spre oraș, legături cu străzile din cartiere. Această centură face parte din rețeaua drumurilor naționale, iar dacă Guvernul nu o fa realiza, Clujul va avea într-adevăr o problemă. Noi vom avea 45 milioane de euro pentru proiectele de modernizare a infrastructurii pe Axa 4, pentru toți cei patru ani. Astfel că municipalitatea nu are cum să își permită o asemenea investiție”, a declarat primarul Boc.

Între timp, în bugetul local pentru anul 2017, vor fi cuprinse o serie de proiecte menite să rezolve cea mai mare problemă a Clujului, traficul: Benzile dedicate pentru transportul în comun, parkinguri în zona centrală și la ieșirile din oraș și pasaje în cele mai aglomerate zone ale orașului. De asemenea, municipalitatea clujeană va continua să investească în transportul în comun, încercând astfel să îi încurajeze pe clujeni să își lase mașinile acasă.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii