1 milion de euro fonduri europene pentru decongestionarea traficului din Baciu

Primăria Comunei Baciu a reușit să obțină finanțare de un milion de euro pentru modernzarea unui drum, pentru decongestionarea traficului din și înspre comuna Baciu.

Un drum de 3,9 kilometri, modernizat cu fonduri europene

Autoritatea pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a finalizat raportul de evaluare asupra proiectului depus de către Primăria comunei Baciu, în scopul obținerii unei finanțări europene nerambursabile de 1 milion de euro. Acești bani vor fi folosiți pentru amenajarea unei variante de ieșire la șoseaua națională pentru cele câteva mii de locuitori ai comunei, afectați zilnic de ambuteiajul de pe străzile Neptun și Jupiter.

“Evaluarea făcută pe teren de către o firmă de specialitate împuternicită de U.E. a confirmat că traseul ales de specialiștii primăriei noastre este cea mai bună variantă posibilă pentru ieșirea la șoseaua națională. Astfel, traseul va fi: str. Jupiter – str. Neptun – str. Bisericii Ortodoxe și str. Valea Seacă. Acest traseu, în lungime de 3,8 km este doar un segment din traseul de 8,14 km de drum agricol modernizat pentru care am obținut această finanțare de 1 milion de euro. Așadar, urmează finalizarea proiectului tehnic și întocmirea caietului de sarcini, pe baza cărora, în decembrie sau cel târziu în ianuarie 2017, vom organiza licitația pentru selectarea constructorului”, a declarat primarul comunei,Ioan Florin Mureșan

Primarul Mureșan acuză vechea administrație

După ce comuna Baciu a început să se dezvolte, locuitorii din zona de blocuri nou-construite, respectiv din Cartierul Tineretului, au depus o serie de sesizări cu privire la drumul de acces. Astfel aceștia sunt nemulțumiți că la orele de vârf sunt nevoiți să aștepte până la 30 de minute pentru a accede în dumul principal.

”3000 de oameni care locuiesc în așa-numitul „Cartier al Tineretului” se stresează în fiecare zi lucrătoare cu această neplăcută situație. Pare aberant și de necrezut, dar vechea conducere a primăriei comunei noastre n-a impus investitorilor imobiliari care au construit acest cartier să amenajeze o variantă de ieșire la drumul național pentru cei 3000 de oameni care locuiesc aici și își folosesc mașinile. Vechea conducerea a primăriei noastre putea să impună prin autorizația de construire a blocurilor ca să se facă și un acces la șoseaua națională. Așa, avem acum un fost drum de hotar de 4 metri lățime, pe care se înghesuie zeci și zeci de mașini să iasă în fiecare dimineață, spre disperarea și iritarea celor din ele”, a declarat primarul Mureșan.

Semaforizare pentru fluidizarea traficului dintre Baciu și Cluj

Primăria comunei Baciu a pregătit un proiect pentru amplasarea unor semafoare care să fluidizeze traficul. Patru semafoare urmează să fie amplasate în zonele cele mai aglomerate, respectiv, lângă benzinăria Petrom, în zona Napolact unde este staţia autobuzului 31, lângă Căminul cultural şi lângă Şcoala Generală din comună.

“Suntem la stadiul în care se caută firma care să realizeze partea de proiectare pentru proiectul de semaforizare, urmând ca ulterior să fie trimis Companiei Naționale de Autostrăzi și drumuri Naționale pentru avizare, fiind vorba de un proiect pe un drum național. Acest proiect va fi realizat din bugetul local al comunei Baciu. Această soluție nu o să rezolve în totalitate problema traficului, dar măcar o să fie o ordine”, a declarat primarul Mureșan

Centura de ocolire a comunei Baciu rămâne o prioritate

Primarul comunei, Baciu, Florin Mureșan, nu a renunțat nici la ideea realizării în parteneriat cu autoritățile județene și naționale o centură de ocolire a comunei, proiect care să rezolve pentru totdeauna situația traficului. Varianta propusă de primarul Mureșan este o centură de ocolire a Baciului, care ar urma să plece din Tăietura Turcului, din zona Tetarom, să treacă pe strada Triajului şi să iasă în satul Suceagu. Planul Integrat de Mobilitate Urbană pentru zona metropolitană Cluj, realizat în 2015, propune realizarea centurii Baciu (cod proiect C10B), pe o lungime de aproximativ 5 kilometri, la un cost aproximativ de 37 mil EUR. Perioada de pregătire a proiectului este 2018-2019, iar perioada de realizare este 2020-2021.

Primarul Comunei Baciu, Ioan Florin Mureșan, a propus realizarea acestui proiect în trei etape.

„În calitate de primar, propun o abordare mai rapidă şi etapizată pentru a rezolva la început măcar o parte din problemele de trafic ale comunei Baciu. Comuna Baciu nu mai poate aştepta 6 ani până la realizarea ipotetică a acestei centuri de ocolire. Comuna Baciu depinde pentru realizarea acestor proiecte de alte administraţii şi instituţii. Prima etapă cade exclusiv în sarcina CJ Cluj care operează Tetarom şi a Municipiului Cluj-Napoca pe a cărui teritoriu se află drumul. Etapa a doua depinde de CJ Cluj, Zona Metropolitană Cluj care au la dispoziţie finanțările pe infrastructură. De asemenea, CFR trebuie să acorde accesul pentru construcţie în zona Baciu Triaj. Comuna Baciu se poate implica prin asigurarea unei cofinanţări şi a studiului de fezabilitate. Etapa a treia prevede construcţia unui drum naţional şi cade în sarcina CNADR, care gestionează infrastructura naţională de drumuri”, a declarat Mureșan.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii