foto: Cluj Manifest

Astăzi, la ora 12.00 reprezentanţii Primăriei au venit să ia în primire sediile celor patru confederaţii de pe Bulevardul Eroilor nr. 16, evacuate pentru a face loc unor săli de clasă ale Şcolii „Ioan Bob”, ce vor fi funcţiona în clădire.

La predare erau prezenţi, resemnaţi, liderii confederaţiilor vizate: Ştefan Roman – preşedintele Uniunii Judeţene Cluj a C.N.S.L.R. „Frăţia”, Valentin Ilcaş – preşedintele Cartel „Alfa” Cluj şi Bogdan Şchiop – secretar general al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie. A lipsit, motivat, Stanca Constantinescu, preşedintele Uniunii Judeţene Cluj a Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, plecată din oraş, cu care am reuşit să luăm, telefonic legătura. Scopul prezenţei noastre: să aflăm de la aceştia cum arată prima zi „în bejenie”, şi unde sunt localizate noile lor sedii.

foto: Cluj Manifest
foto: Cluj Manifest

La ora fixată, Bogdan Şchiop, secretarul general al F.N.S.A. încărca într-o maşină ultimul monitor al unui calculator. Ne-a poftit să vedem locul, pustiu, după care ne-a făcut, afară “pentru că nu mai avem ce căuta aici,” următoarea declaraţie : „Am închis spaţiul, l-am predat. Din partea F.N.S.A. nu s-a reuşit încă identificarea unui spaţiu corespunzător pentru desfăşurarea activităţii, astfel că momentan suntem <mobili>, lucrăm de acasă, iar Sindicatul “Civitas” o să-şi desfăşoare activitatea undeva, în Primărie, într-un birou. Cât despre F.N.S.A., acesta este, acum,  pe niciunde…”

foto: Cluj Manifest
foto: Cluj Manifest

Ştefan Roman, preşedintele Uniunii Judeţene Cluj a C.N.S.L.R. – “Frăţia” aştepta şi el, asemeni colegilor săi să predea sediul. Acesta ne-a declarat că la această oră, rezolvarea problemele celor 22.000 de sindicalişti pe care-i reprezintă, datorită situaţiei create sunt total incerte.

“Deocamdată nu ştiu ce să fac, pentru ca să eliberez spaţiul am găsit deocamdată un spaţiu de depozitare a mobilierului şi urmează să caut un spaţiu unde să-mi desfăşor activitatea, având în vedere că Primăria nu mi-a oferit nicio altă alternativă. Consider că parteneriatul social e total desconsiderat de autorităţile clujene şi azi, la ora 12.00 am şi predat spaţiul, Primăriei, împreună cu celelalte filiale ale confederaţiilor naţionale”, ne-a declarat Ștefan Roman.

După încheierea demersurilor de predare a sediului Confederaţiei Naţionale Cartel Alfa, filiala Cluj, preşedintele său Valentin Ilcaş, ne-a invitat să-i vizităm noua locaţie, situată pe strada Horea nr. 38 – 40. Am acceptat. Ajunşi acolo ni s-a deschis o imagine de-a dreptul apocaliptică: numeroase persoane aşteptau afară, vociferând zgomotos, pentru a pătrunde într-un birou de vreo zece metri pătraţi în care muncesc, înghesuiţi, trei angajaţi.

foto: Cluj Manifest
foto: Cluj Manifest

“La sediul provizoriu al Cartel Alfa Cluj câteva zeci de lucrători, pensionari, aşteaptă să intre pentru a-şi rezolva problemele privind grupa de muncă pe care noi le ducem în justiţie. Când se gândea evacuarea, ni s-a spus că folosirea de către noi a spaţiului e ineficientă, activitatea pe care o desfăşurăm nu necesită spaţiu, iar ultima variantă a lor a fost că legislaţia nu obligă autorităţile locale să asigure spaţii pentru funcţionarea instituţiilor sidicale. Autoritatea locală asimilează structura sindicală asociativă ca pe o structură sindicală dintr-o întreprindere, trimiţându-ne la una dintre întreprinderile în care avem sindicate, să ne dea ele un spaţiu. În opinia mea, pe Eroilor nu va fi şcoală, şi cu timpul va reveni în această clădire Asociaţia Kolozsvar Caszina, care n-a reuşit să îl obţină, retrocedat, în instanţă, dar îl va avea – sub o formă sau alta – ca să-şi desfăşoare activitatea”, spune Valentin Ilcaş.

Stanca Constantinescu, preşedintele Uniunii Judeţene Cluj a Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, reprezintă interesele a 20.000 de salariţi din mai multe domenii: de la învăţământ şi cultură, până la industria de exploatare a sării sau a producerii cimentului.

foto: Cluj Manifest
foto: Cluj Manifest

“Confederaţia noastră judeţeană, care reprezintă o confederaţie reprezentativă la nivel naţional a fost nevoită să se mute la un subsol, probabil ca o metaforă sugestivă pentru importanţa care se acordă societăţii civile, în speţă sindicatelor, de către autorităţile locale. Locaţia noastră – din clădirea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj – aparţine, precum clădirea, Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar şi acest sindicat ne-a primit în spaţiul său. În condiţiile în care Clujul este Capitala Europeană a Tineretului în 2015, delegaţiile de tineret care vor veni la noi, din partea Confederaţiei Europene a Sindicatelor, vor fi primită la subsol, demonstrând că în România sindicatele sunt marginalizate”, a declarat Stanca Constantinescu, pentru ClujManifest.

Sorin Grecu

 

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din judeţul Cluj pe email!

Adresa de email:

Un serviciu oferit de către feedburner. Politica de confidenţialitate pentru abonaţi.