Sunteti aici:SocialFabrica de medalii ratează calificarea la Olimpiadă

Fabrica de medalii ratează calificarea la Olimpiadă

Publicat in data

Echipa ce a adus României cele mai multe medalii olimpice, echipa feminină de gimnastică, a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio.

După 64 de ani de participări fără vreo întrerupere, echipa feminină de gimastică nu va mai fi prezentă la Jocurile Olimpice de Vară de la Rio de Janeiro din acest an.

Gimnastica artistică este sportul care a adus României cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice, 25 de aur, 20 de argint și 26 de bronz.

Echipa României a încheiat pe locul șapte turneul preolimpic

România nu a reușit să se situeze pe primele patru locuri la turneul preolimpic de la Rio. România a terminat pe locul șapte turneul preolimpic.

Aflată pentru prima oară într-o asemenea situație – aceea de a-și obține locul pe podiumul olimpic în urma unor recalificări (acest sistem a fost introdus începând cu J.O. de la Londra) -, grevată de accidentarea Larise Iordache și de aceea de ultim moment a Laurei Jurca, formația noastră a plecat la drum cu un lot în care experiența Cătălinei Ponor (de toată lauda valoarea, ambiția și tenacitatea acestei gimnaste) și a Dianei Bulimar – și ele aflate mult timp sub imperiul unor accidentări – trebuia să se îmbine cu lipsa de practică la acest nivel a celorlalte fete – Anamaria Ocolișan, Silvia Zarzu și, mai ales, Dora Vulcan, Maria Holbură -, dominate și pe plan psihic, ca urmare a marilor așteptări și a presiunii existente.

România a acumulat 216,569 puncte, la capătul unui concurs plin de ratări, devansând în clasament doar Coreea de Sud (203,828 puncte).
Brazilia, 226,477 puncte, Germania, 223,977 p, Belgia, 221,438 p, și Franța, 220,869 p, au ocupat primele patru locuri și au obținut calificarea la Jocurile Olimpice.

Pentru echipa României, condusă de pe margine de antrenorii Lucian Sandu, Adela Popa și Maria Fumea, au evoluat Diana Bulimar, Maria Holbură, Anamaria Ocolișan, Cătălina Ponor, Dora Vulcan și Silvia Zarzu.

În aceste condiții, România va fi reprezentată de o singură gimnastică la Jocurile Olimpice de la Rio.

Și echipa masculină va lipsi de la Olimpiadă

Nici echipa masculină de gimnastică nu a obținut calificarea la Olimpiadă, situându-se pe locul patru la turneul preolimpic.

Pierzând calificarea echipei, gimnastica noastră masculină va fi, totuși, prezentă la Rio, prin Marian Drăgulescu care a obținut acest drept prin situarea pe locul secund (sărituri) la C.M. Glasgow 2015, acestei poziții adăugându-i-se încă una (nenominală), conform regulamentului (echipele situate pe locul 5 – 8 califică un sportiv).

Ambiții mari, pe fondul unei dorințe acerbe de a obține calificarea la Jocurile Olimpice din vară, de la Rio, cu echipe având în componență gimnaști de valoare, campioni și medaliați la marile competiții internaționale, dar și un echilibru valoric extrem de strâns, cam acestea fiind principalele caracteristici ale concursului masculin, acolo unde echipa României – Marian Drăgulescu, Marius Berbecar, Cristian Bățagă, Andrei Muntean, Vlad Cotuna, Andrei Ursache, Laurențiu Nistor (rezervă) – a încercat să obțină biletele olimpice.

La finalul unor evoluții cu un înalt grad de tehnicitate și dificultate din partea majorității participantelor, gimnaștii noștri nu au reușit să intre în ”plutonul” de 4, cel care a promovat pe tabloul principal de la J.O., terminând pe locul 5, la mică distanță de locurile 3 și 4.
Pierzând calificarea echipei, gimnastica noastră masculină va fi, totuși, prezentă la Rio, prin Marian Drăgulescu care a obținut acest drept prin situarea pe locul secund (sărituri) la C.M. Glasgow 2015, acestei poziții adăugându-i-se încă una (nenominală), conform regulamentului (echipele situate pe locul 5 – 8 califică un sportiv).

Cu un total de 85.023, Vlad Cotuna a fost cel mai bine plasat dintre gimnaștii noștri în clasamentul individualului compus (locul 22), pe locul 25 fiind Cristian Bățagă (84.831), ei fiind, de altfel, singurii care au făcut cele 6 aparate, ierarhia fiind dominată de departe de ucraineanul Oleg Verniaev, cel care a avut o contribuție de 92.107 la zestrea totală a echipei (350.160). În ceea ce privește evoluțiile pe aparate, vom nota doar buna prestație a lui Marian Drăgulescu la sol și sărituri, restul având evoluții de pluton.

Se cer demisii la nivelul Federației

Fanii echipelor naționale sunt nemulțumite de modul în care Federația a pregătit participarea la turneul preolimpic. În cazul echipei feminine, suporterii români acuză selecția făcută, dar și pregătirea ineficientă ce a dus la acest dezastru pentu sportul românesc.

”RUȘINE FRG! Oameni incompetenți la FRG! Vanitosilor! Voi nu mai reprezentați interesele tării si ale sportivilor ci doar pe ale voastre! FRG nu a reușit de mai bine de 10 ani să ridice nivelul notelor la paralele. Chiar și generatiile de junioare sunt foarte slabe in comparatie cu alte tari. Domnul Stoica se mulțumește cu câte un sportiv la Olimpiadă, trebuie să investiți în antrenori…și in multe altele, declinul gimnasticii este acum, aici!” sunt o parte din zecile se mesaje transmise de suporterii gimnasticii românești

”Așadar, cu acest concurs de la Rio, pare că o eră se termină pentru gimnastica feminină românească, cea care a câștigat o medalie la fiecare ediție a Jocurile Olimpice din 1976. Evident, lovitura este brutală. România nu a fost în măsură să obțină mai mult de un loc în concursul individual olimpic pentru o gimnastă la alegerea. Cu siguranță, întrecerile olimpice ale gimnasticii, prin absența României, nu vor mai avea același farmec”, a fost reacția Federației.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...