Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat după demisia premierului Tudose că vor fi luate măsuri pentru a nu se ajunge la situația de a schimba iar premierul.

”A fost o discutie lunga, serioasa, cu foarte multe lucruri spuse, profundă. S-a discutat foarte deschis și s-a supus la vot propunerea ca premierul să demisioneze. Hotărârea a fost adoptată cu 60 de voturi pentru, 4 abtineri și 4 voturi împotrivă. La inceputul ședintei Comitetului executiv național PSD Mihai Tudose a spus că dacă i va cere să demisioneze o va face. Concluzia a fost că nu se mai poate continua pentru că există o stare conflictuală între paetid și Guvern și în interiorul Guvernului. Au apărut nemulțumiri în rândul membrilor de partid pentru că așteptau ca noul an să înceapă un un bilanț al guvernării si a măsurilor ce trebuie luate pentru români în 2018, măsuri din prgramul de guvernare. Au fost apariții televizate ce nu trebuiau sa fie. Astfel de declarații trebuie făcute în comitetul national, in interiorul partidului. S-a creat o stare de tensiune care a crescut la care au contribuit și unii colegi de ai mei, care au produs scrisori, o avalanșă de puncte de vedere, cheatiuni ce trebuiau discutate in partid. 60 de colegi au spus că in mod realist nu mai putem avea garanția ca peste 1 luni sau două nu vom ajunge tot in această situație. Am mai trecut prin acest lucru și octombrie în urma unei emisiuni televizate care a vizat două colege”, a declarat Dragnea.

PSD va anunța mâine numele noului premier. Dragnea nu va mai face nominalizări.

Am hotărât ca mâine la 11 colegii să revină în comitet pentru a avea o discuție deschisă, transparentă pentru a se discuta propuneri pentru prim-ministru, în asa fel incat dupa această discutie să avem cât mai puține motive să ajungem în aceeși situație ca și azi. Se pare că eu am o mână foarte proastă, nu doar în ceea ce privește numirile de premieri ci în10 alte cazuri. Le-am spus colegilor că nu voi face nicio propunere. La Grindeanu am făcut o propunere, colegii au votat-o. La Tudose am avut discutii cu fiecare membru al consiliului executiv și s-a conturat această propunere făcută de mine. Nu voi face nicio propunere si voi vota propunerea care reiese în urma dezbaterii si imi voi asuma acest vot. Am colegi care spun că au votat in cazul Tudose în necunoștință de cauză, ori eu nu am propus un necunoscut. Le-am spus colegilor sa se gandeaca, să se sfătuiască si maine vom sta până iese fumul alb. Vor fi mai mlte variante aduse in discutie, fiicare varianta va fi întoarsă pe toate părțile. Să își spună toți părerea, dacă ei cred că este un risc, dacă poate rezista la presiuni, la manipulări, la minciuni.

Liviu Dragnea nu crede că premierul va alege să încalce Constituția și să nu accepte propunerea făcută de coaliția de guvernare.

”Trebuie sa fiu realist și corect si să spun că președintele nu e fericit de situația in care am ajuns și trebuie să ne asumăm. Cred că va respecta Constituția si va ține cont de majoritatea parlamentară și va accepta propunerea făcută de noi. Vom garanta cu toții că nu mai ajungem în această situație. Nu cred că trebuie schimbată structura Guvernului”, a declarat Dragnea.

De asemenea, Liviu Dragnea i-a avertizat pe membrii PSD că declarațiile publice făcute înainte de a fi discutate în interiorul partidului nu vor mai fi tolerate.

”S-a discutat despre modul cum sunt afectați românii, concluzia majorității a fost că dacă vom continua in această formulă punem sub semnul întrebării modul de funcționare a acestui Guvern. Am reproșat azi, fără să fac nominalizări, unor miniștri faptul că au plimbat minciuna dintr-o parte in alta si i-am avertizat ca nu voi mai accepta așa ceva. Colegii mei să înțeleagă că a fost suficientă perioada de declaratii publice, păreri pro si contra, propuneri făcute public înainte să se discute în partid. Astfel de lucruri nu vor mai fi acceptate. Am făcut o greșeală când l-am propus pe Tudose. Pe noi ne interesează, cu toate presiunile, ca programul de guvernare să fie pus în practică. Până acum am reușit sperăm să reușim și de acum înainte”, potrivit lui Liviu Dragnea.