Primăria Cluj-Napoca pare să își fi amintit brusc de stadiul de degradare avansat al unor statui din Cluj. Cel mai probabil, motivul pentru care statuile și busturile Clujului nu mai sunt ignorate este că am intrat în anul centenarului. Municipalitatea clujeană la fel ca toate celelalte autorități locale din țară doresc să marcheze așa cum se cuvine acest an istoric, spre marele noroc al statuilor și busturilor.

Statuia lui Mihai Viteazu

Poate cel mai important proiect vizează statuia lui Mihai Viteazu, cea care așteaptă de ani de zile lucrări de reparații. Primăria și-a propus ca până la 1 decembrie să realizeze lucrările de reparații la statuie, soclu și scări.

”Nu e o procedură foarte simplă. Aici foarte puţini sunt cei care au dreptul să efectueaze asemenea lucrări după un studiu prealabil care să arate cum va arăta statuia, cu aprobările Comisiei de Monumente şi a foarte multor structuri de specialitate”, a spus primarul Emil Boc.

Primăria Cluj-Napoca anunță începerea lucrărilor necesare restaurării statuii ecvestre a domnitorului Mihai Viteazul, amplasată în orașul nostru în piața cu același nume. De asemenea, primăria va amenaja pe parcursul anului întreaga zonă pietonală din preajma statuii și reîmprospăta zona verde adiacentă, prin plantari de arbori cu balot, gard viu și flori.

Reabilitarea statuii lui Mihai Viteazul va fi încheiată în toamna acestui an. Executantul desemnat conform procedurilor legale este Asocierea S.C. Euras S.R.L. – S.C. Arh. Service Guttmann & Comp S.R.L.. Valoarea contractului este 3.298.890,15 lei cu TVA și include serviciile de proiectare, elaborarea studiilor și expertizelor de specialitate extinsă, a documentațiilor tehnice și execuția lucrărilor de primă intervenție, de consolidare și restaurare a statuii domnitorului M. Viteazul.

Sunt și alte statui și busturi despre care municipalitatea pare că abia a aflat de stadiul înaintat de degradare. Astfel de lucrări, pentru întreținerea statuilor, se impun în fiecare an, nu doar câteodată.

Intervenții de urgență la statuia Horia, Cloșca și Crișan

O altă statuie unde municipalitatea va întreprinde lucrări în regim de urgență este monumentul dedicat lui Horia Cloșca și Crișan.

Monumentul este compus din soclu format dintr-o bază înaltă de aproximativ 1,35 m și un postament din care se înalță trei statui, în bronz, înalte de 3,5 m, reprezentându-i pe cei trei conducători ai răscoalei și o coloană având incizate pe fețele principale motive geometrice tradiționale din zona Munților Apuseni.
Sub acțiunea îndelungată a factorilor de mediu urban componentele ansamblului structural au ajuns într-o stare înaintată de degradare.
La partea superioară a platformei mari, s-a infiltrat apa pe sub placaj ceea ce a dus la erodarea aderenței plăcilor. Din această cauză, plăcile de pe fețele laterlae ale soclului au început să se desprindă și să cadă, ceea ce a favorizat pătrunderea precipitațiilor în structura postamentului, existând în continuare pericolul de desprindere datorită infiltrațiilor de apă pluvială, diferențelor de temperatură, ciclurilor repetate de îngheț-dezgheț.
De asemenea, se observă degradări la nivelul îmbinărilor plăcilor, fisurilor din plăci, a chitului și rostului de îmbinare. Placajul soclului se află într-o stare avansată de degradare. Plăcile de pe soclu sunt dislocate de pe suport și au tendița de desprindere pe aproximativ 25% din suprafață.
Din aceste considerente ansamblul Grupul statuar Horea, Cloșca și Crișan necesită intervenții în primă urgență pentru reparații la soclu, prin completarea cu plăci de travertin noi și remontarea celor vechi, inclusiv curățarea și impermiabilizarea surafeței placate.
Starea de degradare și aspectul general inestetic al monumentului este inacceptabil și neadecvat, ținând cont de poziția amplasamentului într-o zonă cu potențial turistic. Având în vederea starea înaintată de degradare a soclului grupului statuar, se impune efectuarea unor lucrări de intervenție în primă urgență la soclul monumentului.

Bustul lui Octavian Goga din Parcul Central

Primăria a contractat consultanta tehnica in vederea realizarii lucrarilor de intretinere si reparatii curente a monumentului Bust Octavian Goga, un alt monument aflat în stare avansată de degradare.   Ca urmare a evaluării stării actuale a monumentului s-a constatat că plasamentul și soclu prezintă stări de degradare, în unele zone se observă fisuri în piatră, bustul este degradat, necesită refacere bărbii. Suprafața întregului ansamblul este afectată de factorii de poluare, dând astfel un aspect general inestetic. Starea de degradare și aspectul general inestetic al monumentului Bustul-Octavian Goga este inacceptabil și neadecvat, având în vedere amplasamentul în Parcul Central al orașului.

Alte monumente care necesită reparații și pe care municipalitatea s-a angajat să le realizeze în acest an sunt: statuia lui Baba Novac, statuia Obelisc Carolina, monumentul Mişcarea Memorandistă, monumentul Eroilor Martiri, Sfânta Maria Protectoarea, busturile lui Emil Racoviţă, Ioan Bob, George Coşbuc, Ion Luca Caragiale.

 La Cluj urmează să mai fie amplasate două statui: a primului mitropolit ortodox al Clujului, Bartolomeu, și a cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu.

 

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din judeţul Cluj pe email!

Adresa de email:

Un serviciu oferit de către feedburner. Politica de confidenţialitate pentru abonaţi.