Sunteti aici:AdministrativANALIZĂ / Vreau să fiu primar! Șapte candidați, deocamdată, pentru fotoliul de primar al Clujului

ANALIZĂ / Vreau să fiu primar! Șapte candidați, deocamdată, pentru fotoliul de primar al Clujului

Publicat in data

Nu mai puțin de șapte persoane și-au anunțat până în prezent dorința de a candida pentru fotoliul de primar. Atragem atenția că este vorba de o exprimare a intenției de a candida, dosarele efective de candidatură și implicit formațiunile politice care vor sta în spatele candidaților, urmând să fie stabilite de abia la finele lunii aprilie. Oricât de mult ne-am dori să fie o luptă strânsă, cel mai probabil, actualul primar Emil Boc își va adjudeca un nou mandat.

Emil Boc, PNL – Regele a murit, trăiască Regele!

Primarul in funcție, Emil Boc, este favorit pentru câștigarea unui nou mandat. Dincolo de faptul că la Cluj-Napoca există un electorat preponderent de dreapta, Boc a dobândit deja un capital de imagine, ceea ce îl plasează în pole-position pentru câștigarea alegerilor. Mai mult decât atât, noul sistem electoral cu alegerea primarului dintr-un singur tur, îl avantajează tot pe actualul edil, Emil Boc. Au existat speculații, privind o eventuală migrare a lui Emil Boc la partidul lui Traian Băsescu, Mișcarea Populară. Deocamdată acestea au fost înlăturate, odată cu anunțul oficial făcut copreședintele PNL, Vasile Blaga, privind nominalizarea lui Emil Boc drept candidatul PNL la Primăria Cluj-Napoca. Emil Boc are ca atu și toate proiectele care s-au desfășurat în Cluj-Napoca de-a lungul celor patru ani de mandat: Sala Polivalentă, titlul de Capitală Europeană a Tineretului, modernizarea liniei de tramvai, modernizarea străzilor din zona centrală.

Emil Boc a fost primar al muncipiului Cluj-Napoca și în perioada 2004-2008. Acesta a câștigat un nou mandat în 2008, dar a demisionat, plecând la București să ocupe funcția de premier. În perioada 22 decembrie 2008 – 6 februarie 2012 a fost prim ministru al României. În 2012 s-a întors la Cluj, câștigând un nou mandat de primar.

Din 25 iunie 2005 a fost președinte al Partidului Democrat, și, după fuziunea cu PLD, președinte al Partidului Democrat Liberal rezultat din această fuziune. În data de 14 iunie 2012, ca urmare a eșecului PDL la la alegerile locale din 2012, și-a depus mandatul din funcția de președinte al partidului.

Aurelia Cristea, PSD – Frumoasa și bestia

PSD, partid aflat într-o scădere de popularitate după demisia Guvernului Ponta, o aruncă în lupta pentru Primăria Cluj-Napoca pe Aurelia Cristea, președintele filialei locale. PSD nu a reușit în ultimii ani să convingă electoratul clujean să îi acorde votul. În ciuda acestui lucru, Aurelia Cristea le-a transmis colegilor de partid un mesaj puternic, de încredere: Vă propun să ÎNLOCUIM FATALISMUL CU ÎNCREDEREA, ÎNDOIALA cu CERTITUDINEA şi TEAMA cu o ATITUDINE CURAJOASĂ.

Aurelia Cristea, fost ministru în Guvernul Ponta, este un politician activ ce poate fi un contracandidat redutabil pentru Emil Boc. Faptul că a păstrat în permanență legătura cu comunitatea locală clujeană, chiar și din funcția de deputat al României, poate să fie un avantaj important.

Cea mai importantă victorie și realizare obținute de Cristea este adoptarea Legii prin care se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, lege a cărui inițiator a fost.

Aurelia Cristea a fost aleasă deputat în urma alegerilor legislative din anul 2012, din partea Partidului Social-Democrat (PSD). A fost ministru delegat pentru dialog social și relația cu societatea civilă în guvernul Victor Ponta între 5 martie și 13 decembrie 2014.

Anna Horvath, UDMR – Bistoș, candidatul musai

UDMR pare pregătit să desemneze o femeie candidat la Primăria Cluj-Napoca. Anna Horvath a ocupat funcția de viceprimar în ultimul mandat în Consiliul local Cluj-Napoca, funcție din care a reușit să inițieze o serie de proiecte și s-a făcut cunoscută nu doar comunității maghiare, ci tuturor clujenilor. Horvath a fost aleasă președinte al filalei municipale a UDMR în octombrie 2015, atunci când aceasta a fost înființată. Anna Horvath a declarat atunci că scopul pe care îl urmărește este să recîștige încrederea comunității maghiare și să oprească slăbirea constantă a reprezentării maghiarilor în administrația locală.

Anna Horvat ocupă funcția de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca din 2012. În trecut această a mai ocupat funcția de consilier guvernamental în perioada 1998-2007. De asemenea, a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării în perioada 2007-2008.

Bruno Roschnafsky, PPU – 3 secunde în administrație

Un nou partid înființat în 2015, Partidul Puterii Umaniste va ataca funcția de primar cu un fost baschetbalist, Bruno Roschnafsky. Este pentru prima dată când se implică în politică și consideră acest lucru un atu. PPU și-a propus să promoveze alt tip de oameni față de cei promovați de partidele tradiționale.

Astfel, pe lângă Roschnafsky, pe lista scurtă de consilieri se regăsesc alți doi sportivi și doi jurnaliști. În discursul său, Bruno a dorit să precizeze că scopul său este să construiască la Cluj un oraș pentru oameni, să creeze o legătură între oameni și administrația locală.

Bruno Roschnafsky deține atât cetățenia română, cât și cetățenia germană.
Ca jucător profesionist de baschet a activat la Steaua București, Universitatea Cluj, Brosse Bamberg (Germania), Weissenfeld (Germania), Trier (Germania), Schwelm (Germania). Și-a încheiat cariera la Universitatea Cluj, în anul 2007. A fost un component de bază al echipei naționale a României.

A fost manager general al Baschet Club Mureş din Târgu Mureş, iar actualmente este inspector judeţean şef la Poşta Română, Cluj-Napoca.

Adrian Gurzău, MP – un primar pentru cei care duc țara în spate

Traian Băsescu l-a trimis la Cluj-Napoca, orașul condus de ”ucenicul” Emil Boc, pe Adrian Gurzău. Deputatul clujean este candidatul din partea partidului Mișcarea Populară pentru Primăria Cluj-Napoca. Până de curând aflat sub conducerea lui Emil Boc în PDL, Gurzău este acum contracandidat pentru funcția de primar.

În ceea ce privește obiectivele propuse, Adrian Gurzău consideră că trebuie să fie reprezentat contribuabilul român cinstit, muncitorul, patronul sau intelectualul, cei care duc în spate ţara.

”Apariţia pe scena politică a unui partid autentic de dreapta ar putea scoate din adormire adevăratele valori ale României. Acele valori care susţin munca cinstită, respectarea legii şi a drepturilor cetăţeneşti în măsura în care cetăţenii contribuie la rândul lor la bunăstarea socială”, consideră Gurzău

Adrian Gurzău se află la al doilea mandat de deputat. Gurzău a ajuns prima dată în Parlamentul României la 1 septembrie 2004, după alegerea lui Emil Boc în funcția de primar și demisia sa din parlament, când a obținut locul de deputat al acestuia.

În perioada 2005-2008 fost consilier local la Cluj-Napoca. În 2008 și în 2012 a obținut un nou mandat de deputat de pe listele PDL. Din 2014 Gurzău s-a înscris în partidul lui Traian Băsescu, Mișcarea Populară.

Liviu Alexa, Mișcarea Pentru Cluj – Agonie și extaz

Controversatul jurnalist Liviu Alexa și-a anunțat candidatura la Primăria Cluj-Napoca. El a reușit să aducă alături de el și o serie de clujeni din diverse domenii pentru a candida pe lista de consilieri locali. Alexa și echipa lui vor candida din partea mișcării Pentru Cluj. Alexa nu este la prima tentativă de a ocupa o funcție publică. În 2012 el a candidat ca independent pentru o funcție de deputat în Parlamentul României., el adunând puțin peste 1% din voturi.

Alexa este încrezător că datorită proiectelor caritabile și sociale în care a fost implicat oamenii îl cunosc și tot mai mulți clujeni îl vor susține.

”O să muncesc zilnic pentru a-mi face cunoscute proiectele. Eu sunt plecat de jos, mi-am făcut banii și afacerile singur, fără să pap de la stat vreo centimă, vin din lumea reală, unde nu e timp de orgolii și nici de sforării”, este mesajul transmis de Liviu Alexa.

Liviu Alexa se laudă cu o carieră de jurnalist de peste 17 ani, remarcându-se prin luările de poziție acide și prin anchetele jurnalistice desfășurate. Ultimul proiect este echipa feminină de baschet. Alexa a reușit să aducă zeci de sponsori alături de echipă, acesta obținând rezultate foarte bune pe plan sportiv. Reușita este cu atât mai mare cu cât sportul clujean este în agonie și nimeni nu pare dispus să investească în sport.

Steluța Cătăniciu, ALDE – Același liberal cu altă pălărie

ALDE, partidul condus de președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu pare a avea două variante pentru funcția de primar. Deputatul Steluța Cătăniciu, sau Mihai Seplecan, fostul președinte al CJ Cluj, exclus din PNL.

Steluța Cătăniciu, membru ALDE, pare să fie alegerea logică pentru o candidatură la Primăria Cluj-Napoca. Dar, problemele de incompatibilitate pe care le-a avut ar putea să îi compromită șansele.

Deputatul clujean ALDE, Steluța Cătăniciu, a pierdut definitiv procesul cu ANI, după ce ICCJ a respins recursul formulat de aceasta. Potrivit raportului ANI Steluța Cătăniciu s-a aflat în conflict de interese în perioada ocupării funcţiei de consilier local la Cluj-Napoca, deoarece a acordat asistenţă juridică unei firme aflate în litigiu cu municipalitatea.

Cătăniciu se află la al treilea partid, după ce în perioada 2000-2008 a fost membru PDL, apoi a fost membru PNL, pe listele căruia a candidat și a fost aleasă în funcția de deputat. În 2014, aceasta s-a alăturat partidului lui Călin Popescu Tăriceanu. Un consilier local activ și vocal, Steluța Cătăniciu a ajuns în Parlament unde a avut una din cele mai tăcute activităţi din parlament, activitatea sa fiind printre cele mai slabe dintre parlamentarii României.

Mihai Seplecan, independent…? – Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau

Mihai Seplecan, cu optimismul său bine cunoscut, este convins că poate câștiga alegerile locale.

”Vreau sa candidez la Primaria Clujului și sunt conștient ca și voi caștiga Primăria municipiului Cluj-Napoca. Nu se știe. Independent sau la o formațiune politică, nu știu cu care. Sunt și in tratative cu cineva” a declarat Seplecan.

Mihai Seplecan a ocupat timp de câteva luni funcția de președinte al Consiliului județean, până când a fost înlăturat de propiii colegi de partid, care au votat și excluderea acestuia din PNL. Mai mult decât atât, Seplecan a fost implicat într-un alt scandal în care a fost acuzat că și-a falsificat dibloma de licență.

Primăria Cluj-Napoca, poate cea mai importantă țintă după Primăria Capitalei, pare însă de neatins pentru alți candidați. Primarul în funcție, Emil Boc, este bine așezat la Primărie și nu pare dispus să își cedeze locul. Clujenii sunt recunoscuți pentru faptul că nu sunt adepții schimbărilor.

Chiar dacă nu a avut niciun fel de proiect notabil pentru modernizarea orașului, Gheorghe Funar a fost ales pentru trei mandate consecutive de primar. Cu toate acestea, este un lucru bun că sunt atât de mulți candidați, veniți din sfere diverse și cu orientări politice diverse. Clujul merită să aibă candidați care să se plieze pe dorințele fiecăruia, iar candidații din acest an acoperă o paletă largă de opțiuni.

INTRA IN DISCUTIE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...