Iertarea – slăbiciune sau putere?

Virtutea-VictorAm intrat în ultima săptămână a Postului Pascal. Din acest motiv consider virtutea iertării ca fiind un subiect de mare actualitate, mai ales că în Vinerea Patimilor a rostit Isus Christos acele cuvintele pline de putere spirituală: „Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac.” (Luca, 23:34)

Spuneam că în aceste zile iertarea reprezintă un subiect de actualitate… Adevărul este că o virtute atât de importantă ar trebui să fie parte integrantă a vieţii zilnice şi nu doar periodic să ne gândim la ea, şi atunci numai pentru câteva zile sau săptămâni. De ce spun asta? Deoarece iertarea nu este o simplă virtute, ci mult mai mult.

Am întâlnit destui oameni care considerau că a fi iertător cu cei ce greşesc faţă de tine este o slăbiciune. Oare aşa să fie? Haideţi, totuşi, să ne gândim cine sunt cei care iartă. Aici mă refer la iertarea adevărată, nu la cea de tipul „te iert, dar nu te uit”. Ultima este o iertare numai pe jumătate. Când îi ierţi cuiva ceva, făcând-o conştient şi din suflet, laşi în urmă cele întâmplate, uiţi de ele şi nu le readuci la lumină decât în cazurile de genul „hai să ne amintim ce prostii am făcut împreună” sau „ce am făcut unul celuilalt”. În restul timpului greşeala în cauză nu mai există, a fost ştearsă din catastif. Aceasta este iertarea adevărată. Despre ea a vorbit Isus, despre ea au vorbit înţelepţii şi învăţătorii spirituali de-a lungul vremii.

Articolul continuă mai jos:
farmec.ro - Livrăm frumusețe!

Să revenim însă la cei care iartă, în totalitate… Cine sunt ei? „Cei slabi nu vor putea niciodată să ierte. Iertarea este calitatea celor puternici.” (Mahatma Gandhi) Adevărată afirmaţia lui Gandhi. Pentru a ierta cu adevărat este nevoie de multă putere, de putere interioară. La rândul său, Nicolae Steindardt a surprins provenienţa puterii interioare a celor care iartă deplin: „A ierta este, în esenţă, un atribut dumnezeiesc, iertarea omenească apărând în consecinţă ca încă o probă a prezenţei suflului divin în făptură.”

Prin urmare, când iertaţi să nu vă gândiţi nici pentru o clipă că sunteţi slabi; dimpotrivă, fiţi recunoscători pentru tăria de care daţi dovadă, deoarece numai cei puternici (sufleteşte) sunt capabili să manifeste virtutea iertării.

Vă doresc tuturor o Sărbătoare Pascală binecuvântată!

Victor

http://projectvictor.org/

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii