Cumpătarea: motto-ul secolului XXI

Virtutea-Victor

Cu această ocazie am ajuns şi la ultima dintre cele patru virtuţi cardinale. Cele trei despre care am vorbit deja sunt: prudenţa, dreptatea şi tăria. Însă, spre bucuria unora şi supărarea altora, lista însuşirilor pozitive nu se termină aici, ceea ce înseamnă că mai avem multe de povestit.

Dar haideţi să fim tari şi să revenim la cumpătare. Având în vedere că nu există coincidenţe, nici faptul că tăria şi cumpătarea şi-au făcut loc în aceeaşi propoziţie nu este o întâmplare. De asemenea, ordinea celor patru virtuţi cardinale trădează existenţa unui scop clar, ce nu lasă nimic în voia Fortunei. Fără tărie (interioară) nu există nici moderaţie. Să vedem însă, de ce spun asta…

Articolul continuă mai jos:
farmec.ro - Livrăm frumusețe!

Cumpătarea este acea însuşire a omului cu ajutorul căreia se păstrează un echilibru în exercitarea plăcerilor de tot felul. Mulţi oameni se sperie la auzul cuvintelor plăcere şi cumpătare, în special când cele două se află în aceeaşi frază, şi devin indignaţi de faptul că sunt sfătuiţi să renunţe la diferite activităţi. Însă nu este cazul, deoarece, aşa cum am spus deja, virtutea cumpătării nu este o renunţare, ci o păstrare a căii de mijloc în tot ceea ce considerăm a fi o plăcere pentru noi.

Într-una din cărţile esenţiale ale înţelepciunii chinezeşti, Tao Te Ching, redactată cu circa 2600 de ani în urmă şi atribuită filosofului învăluit în legendă Lao Tzu, se spune la un moment dat: „Pentru a regla umanul din constituţia noastră şi a aduce serviciul care se cuvine cerescului, nimic nu se poate compara cu moderaţia.” Printr-o fericită coincidenţă (recitiţi ce afirmam mai sus despre coincidenţe) ne aflăm deja în a doua jumătate a Postului Pascal, ceea ce face ca virtutea cumpătării să capete o importanţă şi mai mare în vieţile creştinilor.

În final doresc să punctez câteva dintre cele mai importante beneficii, pe lângă cele spirituale menţionate şi de Creştinism. Acestea ar fi: sănătate („că-i mai bună decât toate”) în general; evitarea obezităţii şi alcoolismului (plus a altor dependenţe dăunătoare), care dincolo de prejudiciile variate aduse organismului, afectează modul de gândire şi diminuează respectul de sine al celor în cauză; evitarea conflictelor în familie şi cu semenii etc. Mai sunt şi altele, dar pe acestea vă invit să le identificaţi fiecare pentru cazul său particular şi să acţionaţi asupra lor cu ajutorul cumpătării. Aveţi numai de câştigat.

Până data viitoare, fiţi cumpătaţi!

 

Victor

http://projectvictor.org/

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii