Sunteti aici:JustițieLiceul Agricol poate pierde o construcţie din propria ogradă

Liceul Agricol poate pierde o construcţie din propria ogradă

Publicat in data

În curtea unui liceu clujean a crescut de câţiva ani o clădire care îi maschează restul imobilelor, fiind amplasat chiar la stradă, în apropierea unui centru comercial. În mod paradoxal, deşi ar trebui să îi intre în patrimoniu, riscă să o piardă.

Un proces inedit se află pe rolul Tribunalui Cluj. Astfel, municipalitatea clujeană a cerut instanţei de judecată, constatarea dobândirii de către municipalitate, prin efectul accesiunii imobiliare, a dreptului de proprietate publică asupra imobiului construcţie Parter plus 1 Etaj, denumit Showroom, edificat în incinta Grupului Şcolar „Alexandru Borza”, de pe strada Alexandru Vaida Voievod, din Cartierul Gheorgheni, pe terenul aflat în proprietatea publică a municipiului şi în administrarea Consiliului Local Cluj. În mod paradoxal, instanţa de judecată a respins în două rânduri solicitarea Primăriei.

Parteneriat profitabil unidirecţional

În fapt, în urmă cu 6 ani, conducerea de atunci a Liceului „Alexandru Borza” a dispus organizarea unei licitaţii, pentru închirierea unei suprafeţe de teren de 96 de mp din curtea şcolii, în vederea realizării unei construcţii provizorii cu structură metalică, conform caietului de sarcini. La sugestia primăriei, a fost prevăzută clauza potrivit căreia a expirarea termenului de locaţiune, edificiul să rămână în proprietatea publică a municipiului şi prin delegare, în administrarea grupului şcolar.
Firma Herce Imobiliare s-a angajat atunci ca imobilul ridicat din resurse proprii, un birou de prezentare cu structură metalică şi caracter provizoriu, să fie transmis în mod gratuit şi să rămână în patrimoniul municipiului şi a şcolii, după patru ani. Clădirea a funcţionat efectiv ca birou de prezentare a apartamentelor din investiţia aflată în apropiere.

Construcţie fără autorizaţie

Chiar înainte de expirarea termenului convenit, după ce şi-a plasat apartamentele din complexul imobiliar Viva City, firma Herce Imobiliare a notificat conducerea şcolii pentru transferul anticipat de proprietate a clădirii. Conducerea Liceului Alexandru Borza a refuzat atunci să preia edificiul, motivând că îi lipseşte autorizaţia de construcţie, deoarece nu a mai înaintat documentaţia după obţinerea certificatului de urbanism. Potrivit profesoarei Rodica Trişcă, directorul actual al Liceului Aexandru Borza, a fost dispusă o expertiză în dosar, pentru a se verifica dacă această construcţie ridicată respectă standardele de securitate, având în vedere că dacă ar fi fost preluată, ar fi fost destinată fie unei funcţiuni de sală festivă pentru evenimentele şcolii, fie ca un centru de documentare- bibliotecă, în care ar fi fost angrenaţi elevii. În urmă cu un an, instanţa de judecată a respins acţiunea Primăriei clujene, clădirea rămânând în proprietatea dezvoltatorului imobiliar. Municipalitatea a obţinut la Curtea de Apel Cluj o rejudecare a dosarului, dar din nou, a primit rezoluţie nefavorabilă. Liceul Alexandru Borza are profil tehnic şi înglobează atât specializări de profil agricol, cât cele aferente liceelor desfiinţate şi înglobate, respectiv de material rulant (Remarul 16 Februarie) şi sudură Liceul Unirea).

Mihai Bacalu

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...