Sunteti aici:EconomicIT-ul clujean, cumpărat de străini

IT-ul clujean, cumpărat de străini

Publicat in data

Marile societăți locale de tehnologia informației (IT) trec pe rând în proprietate străină, puține dintre ele putând să mai reziste giganților internaționali, într-un domeniu în care globalizarea e la ea acasă. Capitalul cel mai vânat este resursa umană. Anglo-saxonii sunt cei mai avizi cumpărători de pe meleagurile clujene.

Software Paradigms International (SPI), una dintre cele mai mari companii de retail din Statele Unite ale Americii (SUA) va fuziona cu SoftVision, proprietarii firmei clujene invocând faptul că astfel vor avea acces la clienți mult mai mari, în special de pe continentele nord-american și asiatic. Noua companie se va numi Softvision Paradigms International. „Cea mai bună cale de extindere este un parteneriat strategic și am găsit acest partener în SPI, cu care am decis să fuzionăm.

Este una dintre cel mai puternice companii de software development pe segmentul retail pentru clienți precum Macy’s, Saks Fifth Avenue, Bloomingdale’s, Neiman Marcus, Lord & Taylor, Estee Lauder, Michael Kors şi alţii. Acest pas ne asigură un segment nou de clienți pentru focusul nostru pe mobile și eCommerce, precum și o extindere masivă în SUA, unde SPI are 500 de angajați. În plus, ne asigură o extindere geografică în Canada, Australia, Brazilia și India”, spune Laurențiu Russo, fondatorul SoftVision.

Cu sediul la Cluj și filiale în alte patru oraşe din România, dar și în America (Silicon Valley, Las Vegas), SoftVision dezvoltă 300 de proiecte în Europa și SUA, cu servicii şi produse de tip dezvoltare software, testarea și asigurarea calității, aplicații mobile, servicii de suport. În portofoliul său se află companii din Top 500 Fortune, Silicon Valley, Wall Street, din domeniile financiar-bancar, telecomunicaţii, medical, educaţie, media (Microsoft, Toshiba, Alcatel, Sharp, Swisscom, Sprint). Planurile de extindere pentru 2016 vizau recrutarea a 500 de specialiști IT în România până la final de an, cu angajări în Cluj, București, Timișoara, Iași, Baia Mare. Aceasta înregistra anul trecut o cifră de afaceri de 117 milioane de lei și un profit net de 2,9 milioane, având 1.104 angajați.

De remarcat că și angajații firmelor clujene au lucrat, de-a lungul anilor, pentru proiectele multinaționalelor, pe salarii de 2-3.000 de euro, ei fiind afectați, la acea vreme, de închiderea centrului de dezvoltare Nokia din Cluj-Napoca. Concedierile au avut loc ca urmare a acordului semnat cu Microsoft, prin care Nokia renunţa la programele informatice proprii pentru telefoane mobile în favoarea Windows. Nokia a semnat un acord cu Accenture pentru transferul activităţilor de dezvoltare de soft pentru Symbian la această companie, inclusiv a 3.000 de angajaţi. “Câteva sute de subcontractori de la firmele din Cluj lucrau la site-ul Nokia, cei de la Softvision, Cybercom, Neusoft au fost afectaţi”, spun surse din IT.

Nume schimbat, sediu mutat

Pe de altă parte, Accenture a achiziționat divizia de dezvoltare software integrat și software industrial a grupului Evopro, o companie de dezvoltare de software și servicii de inginerie, cu sediul în Budapesta. Evopro era prezent în România prin grupul Linepro care deținea compania Evoline, cu sediul în Cluj-Napoca și cu un punct de lucru în Târgu-Mureș. Achiziția a sporit capacitatea Accenture de a ajuta companiile industriale să-și maximizeze randamentul investițiilor în software industrial și automatizare, prin consolidarea abilităților de dezvoltare de software, și a sprijinit inițiativele sale digitale. „Iniţial, noi ne axam pe outsourcing, însă ne-am orientat şi către programe informatice proprii. Includerea în grupul Accenture va aduce şi alte proiecte consistente la care vom lucra”, spuneau oficialii Evoline.

Prin achiziție, Accenture a câștigat 600 de angajați cu înaltă calificare din Germania, Ungaria, România și Turcia, cu experiență în dezvoltarea de software, testare și implementare, precum și în soluții de automatizare și de inginerie. De asemenea, Accenture a cumpărat PRION Group și PCO Innovation, două companii de integrare de sisteme, specializate în servicii Product Lifecycle Management.
Accenture Industrial Software Solutions România are, din februarie 2016, sediul mutat la București, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Firma este specializată în activități de realizare a softului la comandă, cu afaceri anuale de 55 de milioane de lei, o pierdere de 2,6 milioane de lei și 382 de salariați. Accenture este un grup american de consultanţă în management, soluţii tehnologice şi servicii de externalizare a proceselor de afaceri, având 336.000 de angajaţi ce deservesc 120 de ţări. În anul fiscal 2014, a realizat venituri de 30 de miliarde de dolari. Accenture provine din multinaţionala Arthur Andersen, creată în SUA şi divizată ulterior în două alte două firme. Cea de consultanţă şi-a schimbat numele, în 2001, din Andersen Consulting în Accenture, iar în 2009 sediul a fost mutat din Insulele Bermude în Irlanda. Centrul operaţional a rămas în Chicago.

endava 2 (Medium)

Endava, o afacere europeană gigant

Englezii au cumpărat Alfa Global Solutions (AGS) Cluj. Grupul Endava s-a format în urma fuziunii dintre companiile britanice Brains Direct, Concise şi INSL, la care se adaugă centre de dezvoltare plasate în Cluj, Bucureşti şi Chişinău. Brains Direct era furnizor de tehnologie a informaţiei şi dezvoltator de software pentru Europa de Est, iar Concise, o organizaţie bazată pe consultanţă şi pe servicii IT. Ca urmare a acestei sinergii, Endava Cluj şi-a dublat, după preluare, efectivul de angajaţi. Grupul avea ca strategie recrutarea de studenţi talentaţi, pe care să îi instruiască în centrele proprii, dar și specialişti de la societăţile concurente.

AGS a luat fiinţă în 1997, ca societate cu capital integral românesc, devenind furnizor de software, testare şi suport tehnic. Grupul britanic a integrat echipa AGS în structura Endava. Firma cu sediul la Cluj avea, la finele anului trecut, 1.381 de angajați, afaceri de 217 milioane de lei și un profit de 29 de milioane. Consorţiul oferă consultanţă IT, servicii de implementare de arhitectură de reţea, integrare, soluţii de securizare a datelor şi servicii de infrastructură, folosind produse software dezvoltate în Europa de Est. Principalele sale competenţe sunt în sectoarele servicii financiare, telecomunicaţii, media.

Reorientare de activitate. EBS devine NTT

Nippon Telegraph and Telephone (NTT) Corporation a preluat integral EBS România, companie fondată de clujeanul Daniel Metz. Una dintre cele mai mari companii informatice din Cluj își va schimbarea denumirea în NTT Data România și va recruta în următorii trei ani 500 oameni care să lucreze în proiecte din domeniul Embedded. În ultima perioadă EBS a accesat și alte industrii, cum ar fi cea energetică, demarând primele proiecte în afara zonei automotive. Din 2016 EBS își modifică numele, dar păstrează formatul de echipă şi atributele de management. „Am angajat 218 oameni în acest an. Ca fost proprietar, mă bucur că noii acţionari promovează respectul pentru oameni, una dintre valorile lor de vârf. Am încercat să implementăm cât mai mult aici din cultura japoneză”, spune Metz.

EBS a inaugurat în iunie noul său sediu de pe str. Constanţa-Ploieşti. Clădirea cuprinde săli de curs, conferințe şi interviuri, bibliotecă, zonă de relaxare, bistro, sală de mese, terasă, restaurant, parcare la subsol. Parterul este dedicat unui amfiteatru de 100 locuri pentru un program de dezvoltare profesională cu Universitatea Babeș-Bolyai. EBS a derulat afaceri de 110 milioane de lei anul trecut, profitul ridicându-se la 14 milioane. Firma clujeană avea 438 de oameni.

Din 2013, EBS este o companie a NTT Data. Clujenii au, astfel, acces la contracte internaţionale importante şi vor să ajungă la 1.000 de angajaţi după integrare. Preluarea face parte din strategia grupului NTT, direcţionată spre externalizarea serviciilor de management al aplicaţiilor, integrare SAP, platforme Microsoft, Java. Acesta îşi extinde în Europa Centrală şi de Est serviciile furnizate iniţial din India, Italia şi Vietnam. Concernul japonez are sediul la Tokyo, îşi desfăşoară activitatea în 35 de țări și furnizează servicii de consultanță şi dezvoltare de sisteme, outsourcing de servicii IT.

Clujul, prins în globalizare

Euroscript International a înghițit furnizorul de soluţii de management al conţinutului Amplexor. Majoritatea acţiunilor au fost achiziţionate din fonduri cu capital de risc, gestionate de Capricorn Venture Partners şi de investitori privaţi. Amplexor dispunea de 90 de consultanţi şi experţi în managementul conţinutului întreprinderilor (ECM) în Belgia şi România. După achiziție, Euroscript a ajuns să acumuleze 1.600 de angajaţi, 250 fiind axaţi pe proiectarea, dezvoltarea, implementarea şi întreţinerea de soluţii ECM.

Amplexor a desfăşurat activităţi pentru clienţi precum Agfa, Argenta, Christian Mutuality, Daikin Europe, Belfius, Digipolis, Comisia Europeană, Rabobank. Înfiinţată în 2001, Amplexor deţinea sedii în Leuven şi Ghent. Amplexor România a fost înfiinţată în Cluj-Napoca în 2013, iar specialiştii săi fac dezvoltare web în Drupal, Liferay și Adobe Experience Manager. Amplexor România este înregistrată din 2015 la București, avea 181 de salariați, afaceri anuale de 15 milioane de lei și o pierdere de 520.739 lei.

Germanii, doar cu puncte de lucru

Siemens a semnat contractul de achiziţie pentru preluarea a 100% din pachetul de acţiuni al firmei clujene Frosys. Finalizarea contractului a avut loc în urma acordului Consiliului Concurenţei. Creată în 1996, Frosys avea, la preluare, 120 de angajaţi şi afaceri de 8 milioane de euro. Compania a fost integrată în cadrul diviziei Siemens de soluţii şi servicii industriale. Întreaga echipă de la Cluj s-a alăturat concernului german, activând pe piaţă sub numele de Siemens. Achiziţia a făcut parte din strategia de regionalizare a Siemens. Fuziunea urmărea eficientizarea structurii organizaţionale, fluidizarea procesului decizional şi concentrarea resurselor economice ale filialelor Siemens din Austria.

Valorile celor două societăţi, calculate pe baza rezultatelor financiare de fuziune, erau de 197 milioane de lei pentru Siemens SRL, respectiv 21,3 de milioane de lei în cazul Frosys. Firma clujeană era partener al Siemens din 1996, devenind mai târziu centru autorizat de reparaţii şi service pentru echipamente Siemens, precum convertoare şi redresoare de frecvenţă. Grupul german este prezent în România din 1905 şi are activităţi în transporturi, energie, automatizări, acţionări, tehnică medicală, comunicaţii. Ulterior, concernul și-a deschis un centru de dezvoltare în parcul tehnologic Liberty din Cluj-Napoca, printr-o investiție de 4,5 milioane de euro. În prezent, Siemens figurează cu trei puncte de lucru aici, conform MFP.

De la olandezi, la olandezi

Nethrom a fost înfiinţată în 1993 ca firmă româno-olandeză cu capital privat, având ca principal domeniu de activitate furnizarea de servicii software, şi a fost achiziţionată în 2007 de către grupul olandez de investiţii Total Specific Solution (TSS). Până la momentul achiziţiei era deţinută de compania olandeză Comprove. În 2009, numele acesteia a fost schimbat în Yonder. Compania informatică a anunțat mutarea sediului său din Cluj din clădirea Power Business Center în The Office. În 2015, aceasta înregistra o cifră de afaceri de 40,5 milioane de lei, cu profit de 3,8 milioane, și dispunea de 263 de salariați. Sectorul industriei informatice grupează la Cluj 12.000 de angajați, existând la nivel local trei asocieri IT (clustere). Printre marile companii IT din Top 10 Cluj care au încă proprietari clujeni se numără Brinel, AROBS sau Fortech.

Istoricul tranzacțiilor din IT la Cluj

Firmă Cumpărător An achiziție

AGS Endava (Anglia) 2006
Frosys Siemens (Germania) 2008
Nethrom TSS (Olanda) 2007
Evoline Accenture (SUA) 2013
EBS NTT (Japonia) 2013
Amplexor Euroscript (Belgia) 2014
SoftVision SPI (SUA) 2016

Unde se duc programatorii când se duc

“Am lucrat ani la rând într-un grup multinațional care avea firmă la Cluj, m-am mutat dintr-o clădire în alta. Au fost și ani grei, când s-au făcut reduceri de personal. Eram și naivă, fiind încă studentă atunci, de aceea îmi executam cu conștiinciozitate sarcinile, nici nu comentam prea mult, iar asta li s-a părut șefilor ceva foarte bun, ajungând să fiu exploatată. Mi-a și folosit experiența în multinațională, recunosc, dar am hotărât să mă transfer la o firmă mai mică, dar cu un program mai flexibil decât la una mare, străină. Lucrez pe proiectul meu, dar eu gestionez timpul, echipa. Când i-am anunțat că plec, au vrut să îmi dubleze salariul, dar hotărârea era deja luată. Chiar mă gândesc să îmi fac propria afacere la un moment dat, însă în alt domeniu, în agricultură”, mărturisește Ioana, o programatoare clujeană.

Boc vrea orașul tehnologiei

„Clujul se bazează pe tehnologie, talent şi toleranţă, iar cele 10 universităţi şi cei 100.000 de studenţi reprezintă resursa de talente cea mai importantă, pun Clujul nu numai pe harta europeană a tehnologiei, ci şi pe cea internaţională. Clujul s-a transformat dintr-un oraş al industriei grele în unul al inovării. Putem folosi industria informatică pentru sisteme de gestiune a traficului, a parcărilor sau a deşeurilor, să dăm un trend pentru toată ţara”, consideră primarul Emil Boc.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Manastirea Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril – 2

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL, anunță publicul interesat asupra declanșării etapei de încadrare...

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL – 1

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL, anunță publicul interesat asupra declanșării etapei de încadrare...

Video: Politicienii bogați din Turda și legaturile lor

Turda, municipiul unde politicienii aflați la putere și familiile lor fac afaceri mega profitabile   Astăzi,...

Alte articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Manastirea Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril – 2

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL, anunță publicul interesat asupra declanșării etapei de încadrare...

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL – 1

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL, anunță publicul interesat asupra declanșării etapei de încadrare...