Sunteti aici:EconomicAvioanele ieftine duc TAROM spre faliment. Zboruri avantajoase la alţii

Avioanele ieftine duc TAROM spre faliment. Zboruri avantajoase la alţii

Publicat in data

În timp ce operatorii low-cost au introdus deja curse interne cu 8 euro de la Cluj și plusează cu zboruri în zone turistice exotice ale Europei la 23 de euro, compania națională taie din cursele Cluj – București și renunță la zborul Cluj – Viena.

Săptămâna trecută, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală şi de Est a dat drumul la trei noi rute din Cluj-Napoca. “Lansăm trei rute noi mult aşteptate spre Malta, Larnaca şi Stockolm de pe aeroportul din oraş, ce vor fi destinaţii perfecte de vacanţă pentru pasagerii noştri”, a anunțat Sorina Ratz, director de comunicare la Wizz Air. Ajunsă deja cea mai mare companie aeriană din România, Wizz își extinde tot mai mult reţeaua sa din Cluj.

wizz 2

Baza locală Wizz susține 1.000 de job-uri

Cu şase aeronave Airbus A320 şi cu un echipaj local format din 200 de oameni, Wizz oferă acum 35 de destinaţii spre 17 ţări din Cluj-Napoca. În acest an a lansat patru noi rute de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC), inclusiv cea care face legătura cu Bratislava, la începutul lunii trecute. Operatorul low-cost estimează un trafic de 1,9 milioane de pasageri pe rutele sale din Cluj în 2017, față de 1,3 milioane anul trecut, ceea ce ar reprezenta o creştere cu 26% de la an la an. Operaţiunile companiei în Cluj susţin 1.000 de locuri de muncă în industriile de aviaţie și turism. De la începutul prezenței sale pe AIAIC, Wizz a transportat 7 milioane de pasageri. În România a avut un trafic de 5,5 milioane de pasageri anul trecut.

Wizz dispune de o flotă de 79 de aeronave Airbus A320 şi A321 şi oferă 500 de rute de pe 28 de baze, ce asigură conexiunea între 40 de ţări. Aceasta are 3.000 de angajați și înregistrat avut anul trecut 23 de milioane de pasageri.

Pod aerian Cluj-Napoca – Marea Neagră

Asociaţia Litoral-Delta Dunării şi Blue Air au semnat un parteneriat strategic care reconectează municipiul Constanţa, litoralul şi Delta Dunării cu oraşe din România. Vor fi lansate patru zboruri interne la Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea şi Iaşi. “Zborurile sunt deja în sistem la vânzare, tarifele sunt foarte accesibile tocmai pentru a încuraja vacanţelor românilor pe litoral în România. Lansăm şi patru zboruri externe noi, unele în premieră, de la la Roma, Bruxelles și Paris”, a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism de la Sibiu.

Corina Martin

Corina Martin, preşedinte Asociaţia Litoral – Delta Dunării

“Zborurile interne de la Cluj, Timişoara, Oradea şi Iaşi la Constanța sunt în sistem la vânzare, tarifele fiind foarte accesibile tocmai pentru a încuraja vacanţelor românilor pe litoral în România”.

Blue Air a programat începând cu 15 iunie cinci noi rute din Bucureşti şi din Iaşi, spre Helsinki, Oslo, Florenţa, Glasgow şi Bergamo.Operatorul va ajunge la 104 rute operate regulat, la care se adaugă 700 de zboruri charter. Conducerea companiei estima o creştere cu 12,8% a numărului de pasageri în acest an, până la 4,05 milioane, ca urmare a extinderii flotei de avioane şi a deschiderii a două noi baze. Blue Air s-a apropiat anul trecut de Wizz și a depăşit compania de stat TAROM, care avea 2,4 milioane de pasageri, în creştere cu doar 1% faţă de 2015.

ryanair 2

Ryanair ocolește Clujul. Dar face recrutări

Întâiul operator low-cost al Europei își îndreaptă acum atenția către Oradea, după București și Timișoara. De acolo face curse la Bergamo (Italia) și Girona (Spania), iar din toamnă va începe să opereze spre Memmingen (Germania), Londra Stansed (Anglia) și Eindhoven (Olanda). De pe același aeroport Blue Air și TAROM efectueză curse la București, cu planuri private pentru zboruri estivale în Antalya și Larnaca. Aeroportul orădean a lansat o licitație pentru un nou terminal aeroportar, o investiție estimată la 22 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată.

Totuși, în decembrie, Ryanair a derulat o acţiune masivă de recrutare la Cluj, prin intermediul agenţiei de resurse umane Crewlink, numărul locurilor disponibile fiind de 2.000. Agenţia a creat un program special conceput în cinci stagii, de la calificare la absolvire, pentru pregătirea candidaților care doresc să devină însoțitori de zbor. Aceștia vor avea parte de o perioadă de training timp de şase săptămâni după care se vor alătura echipei de cabin crew de la bordul aeronavelor. Ryanair a deschis în octombrie o bază la Bucureşti şi estima că va transporta în acest an 1,9 milioane de pasageri în România, cu 30% în plus faţă de 2016, conform directorului de marketing pe România, Denis Barabas.

Statul pierde teren în favoarea privaților

În timida sa încercare de a contracara companiile low-cost, TAROM a venit cu o ofertă cu prețuri începând de la 39 de euro, pentru rute interne şi de la 79 de pentru cele internaţionale, valabilă pentru călătorii dus-întors. Cele între Bucureşti şi Cluj, Iaşi, Satu Mare, Suceava, Oradea, Timişoara sunt taxate cu 39 de euro, între Bucureşti şi Atena, Belgrad, Bruxelles, Chişinău, Hamburg, Istanbul, Larnaca, Munchen, Roma, Sofia, Viena şi între Iaşi – Torino şi între Sibiu – Munchen, cu 79 de euro, iar între Bucureşti şi Alicante, Amman, Amsterdam, Barcelona, Beirut, Budapesta, Frankfurt, Londra, Madrid, Nisa, Paris, Praga, Salonic, Stockholm, Tel Aviv, Valencia şi între Iaşi şi Londra, Madrid, Tel Aviv, cu 99 de euro.

wizz 1

Zboruri recente din Cluj ale Wizz Air

Bratislava             69 lei

Malta                    104 lei

Stockholm            109 lei

Larnaca                109 lei

Aceste oferte sunt acceptate pentru cumpărări efectuate până în 5 aprilie, cu multe restricții: unele prețuri nu sunt valabile în perioada de Paște, altele au limite în sezonul estival. Cu toate acestea, TAROM tocmai a renunţat la cursa de Viena de pe AIAC şi a scos mai multe zboruri Cluj – Bucureşti pentru sezonul de vară. Operatorul public va sista cursa Iași – Munchen (invocând retragerea a două aeronave Airbus), preluată imediat de Blue Air. TAROM și-a retras mai demult și zborurile din Bacău, lăsând tot loc lui Blue Air, ce operează acolo în exclusivitate. Compania națională nu mai are profit de 10 ani, este în continuă pierdere de piață, iar Ministerul Transporturilor (MT) nu a întreprins măsuri eficiente de redresare.

Odinioară aflată pe prima poziție în România, în acest ritm TAROM poate ajunge în 2017 pe locul patru, după Ryanair, intrată de puțină vreme pe piață. Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române a fost înfiinţată în 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea MT. Din 1993 este membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni, iar din 2010, a Alianţei SkyTeam. Pe aeroportul clujean operează companiile Wizz Air, TAROM, Blue Air, Lufthansa, Lot, Austrian Airlines, Turkish Airlines, Atlasglobal, Silver Air, Vueling, ABC Air Hungary, Raf Avia, Air Est, Sprint Air, ASL Airlines.

low cost

Sărbătorile de Paște au umplut avioanele interne

Interesul crescut al românilor de a rămâne în ţară de Paşte a fost încurajat de lansarea unor noi oferte de zbor în primăvară către marile aeroporturi, Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, venite din partea companiilor aeriene low-cost, conform site-ului de rezervări Momondo.ro. „Faptul că românii călătoresc din ce în ce mai mult cu avionul în interiorul ţării este demonstrat şi în apropierea sărbătorilor de Paşte, când am observat o creştere de 673% în căutări, cea mai mare în comparaţie cu destinaţiile internaţionale”, a declarat Mircea Giurcă, marketing manager. Portalul a a analizat preferinţele de zbor pentru perioada 13-18 aprilie 2017, comparativ cu 28 aprilie – 3 mai 2016, iar zborurile către rutele interne au avut cea mai mare creştere în căutările efectuate de români. Italia şi Spania sunt destinaţiile către care s-au înregistrat cele mai multe căutări pentru minivacanţa de Paşte.

ryanair 1

Bilete-chilipir la operatorii low-cost

Cele mai ieftine bilete de avion din România sunt practicate de Ryanair, la prețul de 3 euro pentru cursele din București spre Timișoara și spre Berlin (Germania) sau din Timișoara spre Berlin, Londra (Anglia), Dusseldorf (Germania) și Milano (Italia), urmate de zborul Timișoara – Bruxelles (Belgia), la 5 euro. O ofertă similară o are Blue Air pe relația București – Terme Lamezia (Italia).

Călin Poenaru

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Video: Politicienii bogați din Turda și legaturile lor

Turda, municipiul unde politicienii aflați la putere și familiile lor fac afaceri mega profitabile   Astăzi,...

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe lume

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe...

Din Mexic, liderul PSD Câmpia Turzii, Avram Gal, își așteaptă sentința într-un dosar de trafic de influență. În pandemie „i-a căzut” în brațe un...

Patronul restaurantului care vinde hamburgeri în foiță de aur și președintele PSD Câmpia Turzii,...

Alte articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Video: Politicienii bogați din Turda și legaturile lor

Turda, municipiul unde politicienii aflați la putere și familiile lor fac afaceri mega profitabile   Astăzi,...

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe lume

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe...